Mainos

Ruotsin demareiden johtoon nousemassa ay-johtaja Stefan Löfven

Ruotsin sosiaalidemokraattinen puolue löysi ratkaisun puheenjohtajakriisiinsä ammattiyhdistysliikkeen johtajasta.

Puolueen toimeenpaneva valiokunta päätyi tänään ehdottamaan 54-vuotiasta Stefan Löfveniä uudeksi puoluejohtajaksi, ja nimitys on määrä nuijia lopullisesti valmiiksi perjantaina puoluehallituksen kokoontuessa.

Löfven on noussut parrasvaloihin teollisuustyöntekijöiden liiton IF Metallin puheenjohtajana, mutta on myös pitkän linjan sosiaalidemokraatti. Puolueen korkeimman päättävän elimen, toimeenpanevan valiokunnan, jäseneksi hänet valittiin vuonna 2006.

Puoluesihteeri Carin Jämtin ylisti perjantaina Löfvenin demarisydäntä ja johtajankykyjä julkistaessaan valinnan ruotsalaismedioille.

– Kun katson Ruotsia, näen maan tarvitsevan huomattavasti enemmän sosiaalidemokratiaa, Löfven totesi lyhyessä tiedotustilaisuudessa.

Hitsaajaa tarvitaan

Puolue onnistui löytämään uuden johtajan alle viikko Håkan Juholtin eroilmoituksen jälkeen. Odotukset ovat korkealla, sillä viime aikoina historiallisiin pohjalukemiin vajonnut kannatus pitäisi saada käännettyä.

Siinä missä edeltäjän kannatusta söivät harkitsemattomat lausunnot, Löfveniä kuvaillaan vastaavasti vakaana ja harkintakykyisenä henkilönä. Hänen vahvuutena pidetään myös kokemusta suuren järjestön johtamisesta. Entisen hitsaajan toivotaankin nyt saavan parsittua hajanaisen puolueen saumoja yhteen.

– Sen lisäksi että hänellä on useita kaivattuja ominaisuuksia, hän oli myös yksi harvoista nimistä, josta puolue saattoi päästä sopuun, arvioi Dagens Nyheterin toimittaja Maria Croft.

Löfvenin ei ole profiloitunut puolueen sisäisessä ”oikealle vai vasemmalle” -köydenvedossa, eikä hän kuulu vuonna 2010 vaalitappion kärsineen Monan Sahlinin lähipiiriin.

Miinukseksi lasketaan, ettei Löfven ole valtiopäiväedustaja, eikä näin ollen voi haastaa hallituspuolueita valtiopäiväkeskusteluissa. Hänellä ei ole myöskään kokemusta hallitustehtävistä.

Torstain näkyvimpiin mediahahmoihin kuului myös Löfvenin 82-vuotias äiti, joka lipsautti ”salaisuuden” uudesta puheenjohtajasta tiedotusvälineille jo kauan ennen kuin puolue oli asiaa vahvistanut.

– Nimittäisin Stefan Löfvenin äidin uudeksi puoluesihteeriksi. Avoimuus kuuluu aikaamme, DN:n Viktor Barth-Kron leukaili yhteisöpalvelu Twitterissä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.