Mainos

Ruotsin dekkarisuosikki Persson on rikosasiantuntija

Leif G.W. Perssonia on joskus luonnehdittu Ruotsin Matti Yrjänä Joensuuksi. Jännityskirjailijoita yhdistää se, että he perehtyvät kumpikin jo työnsä puolesta rikoksiin: Joensuu on Suomen poliisin johtavia tulipalojen tutkijoita, kun taas Persson opettaa Ruotsin poliisikorkeakoulun kriminologian professorina.

Samaa kaksikossa on myös se, että he kumpikin tekivät juuri näyttävän paluun dekkareihin pitkän hiljaisuuden jälkeen. Joensuun opus Harjunpää ja pahan pappi oli hänen ensimmäinen kirjansa vuosikymmeneen, mutta Persson pisti vielä paremmaksi. Hänen uusi teoksensa Kesän kaipuusta hyiseen viimaan on miehen ensimmäinen dekkari yli 20 vuoteen. Silti lukijat eivät olleet unohtaneet sen koommin Joensuuta kuin Perssoniakaan.

Ruotsalaisprofessori teki komean paluun kirjamarkkinoille, sillä hänen uutuuskirjaansa on myyty Ruotsissa lyhyessä ajassa yli 150 000 kappaletta.

- Minun ja Joensuun erona on ainakin se, että minulla pitkä tauko dekkareissa ei johtunut niin sanotusta writer's blockista (luovuuden katkosta). Tulin vain tehneeksi tänä aikana kaikenlaista muuta, kuten filmikäsikirjoituksia ja faktapuolella kymmeniä kriminologian kirjoja, Ruotsin johtava rikosasiantuntija sanoo.

- Mutta todettakoon, että pidän Matti Yrjänä Joensuun kirjoja varsin hyvinä. Hän selvästi tietää, mistä ja miten tulee kirjoittaa, Persson kehuu.

Tunnustus kollegalle ei ole jokapäiväistä kuultavaa Perssonin suusta. Arvonsa erittäin hyvin tunteva monimiljonääri on kirvoittanut kommenteillaan närää niin poliisien kuin dekkarintekijöidenkin piirissä.

- Ei ole yhtään rikoskirjailijaa, joka tietäisi rikoksista promilleakaan siitä, mitä minä tiedän, Persson väittää.

Myös suomalaiset pääsevät nyt punnitsemaan, onko professori suurten sanojensa mittainen. Laura Jänisniemen suomennos opuksesta Kesän kaipuusta hyiseen viimaan (Bazar Kustannus) julkaistiin viime perjantaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.