Mainos

Ruotsin bussiturmassa yhdeksän kuollutta

Arbogassa tapahtunut bussionnettomuus on Ruotsin pahin vuosiin. Kuolleita on yhdeksän ja loukkaantuneita kymmeniä.

Ruotsin bussiturmassa on kuollut yhdeksän ihmistä, kertoo uutistoimisto TT. Yli 40 loukkaantunutta on kuljetettu sairaalahoitoon useisiin Keski-Ruotsin sairaaloihin. Heistä neljä loukkaantui erittäin vakavasti ja yli kymmenen vakavasti. Kaikki linja-autossa olleet matkustajat on saatu ulos.

- Loukkaantuneista 25 on kuljetettu Västeråsin, Eskilstunan ja Örebron sairaaloihin. Parikymmentä lievästi loukkaantunutta matkustajaa on siirretty Arbogan sairaalaan, kertoi Örebron poliisin tiedottaja Torbjörn Carlsson.

Vakavia bussiturmia Ruotsissa

Noin viittäkymmentä ihmistä kuljettanut bussi putosi aamupäivällä katolleen syvään ojaan Arbogassa, 130 kilometriä Tukholmasta länteen. Silminnäkijöiden mukaan bussi ensin heittelehti tiellä ja pyörähti sitten katolleen. Se liukui noin sata metriä ja päätyi sitten 10-15 metriä syvän ojan pohjalle. Pelastusviranomaisten mukaan bussin katto on täysin litistynyt.

- Bussi makaa katollaan ja näyttää aivan litistyneeltä, kuvaili silminnäkijä Aftonbladet-lehdelle.

Bussissa oli onnettomuushetkellä Forellenresor-matkatoimiston asiakkaita, jotka olivat menossa Skövdestä Tukholmaan katsomaan musikaalia. TT:n mukaan matkustajat ovat kotoisin Skövden, Falköpingin, Mariestadin ja Hovan kunnista. Mukana oli muun muassa parisenkymmentä ihmistä samalta työpaikalta.

Bussin kuljettaja loukkaantui, mutta selvisi hengissä katolleen ajosta.

Turman syy vielä tuntematon

Onnettomuuden syytä ei ole vielä tiedossa. Paikalle saapunut onnettomuuslautakunta aloitti työnsä iltapäivällä. Tienpinta oli onnettomuuspaikalla talvisen liukas, mutta bussissa oli talvirenkaat. Onnettomuusbussi oli nykyaikainen turistibussi ja vain muutaman vuoden vanha.

- Bussin istuinpaikoilla oli turvavyöt, mutta niiden käytöstä ei ole tietoa, kertoi Hellbergs Buss -yhtiön toimitusjohtaja Mikael Hellberg.

Onnettomuuspaikalle saatiin nopeasti apua, ambulanssit ryhtyivät kuljettamaan loukkaantuneita ja poliisi sulki tienpätkän liikenteeltä. Pelastuslaitoksen henkilökunta ryhtyi irrottamaan loukkaantuneita ja valmistelemaan bussin nostamista ja kääntämistä. Viranomaiset avasivat kriisipuhelimia useissa kunnissa.

Päivällä paikalle osuneet autoilijat syyttivät kuitenkin paikallislehdessä pelastustoimia hitaiksi. Kaksi tanskalaismiestä ehti turmapaikalle ensimmäisinä. Toinen heistä kävi sammuttamassa bussin moottorin estääkseen tulipalon syttymisen, minkä jälkeen molemmat alkoivat avustaa loukkaantuneita matkustajia ulos bussista.

- Samaan aikaan tien reunassa seisoi jo univormupukuisia ihmisiä, mutta he puhuivat vaan kännyköihinsä, kertoi Sören Hansen Vestmanlands Läns Tidning -lehden verkkosivulla.

- Yksi asia on varma: meillä Tanskassa ei katastrofeja hoideta tällä tavoin.

Pääministeri Göran Persson ilmoitti illansuussa osanottonsa turman uhrien omaisille. Myös pääministeri Matti Vanhanen sekä liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen ovat lähettäneet suruvalittelunsa Ruotsiin.

- Me kaikki tunnemme syvää surua järkyttävän tapahtuman takia, Huovinen totesi Ruotsin liikenneasioista vastaavalle ministerille Ulrika Messingille lähettämässään sähkeessä.

(MTV3-STT-TT)

(Kymmenen uutiset 27.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.