Mainos

Ruotsin budjettiesitys yrittää panostaa työllisyyteen

Hallitus arvioi avoimen työttömyyden nousevan tänä vuonna 5,6 prosenttiin. Tavoitteena olisi neljä prosenttia.

Ruotsin hallituksen valtiopäiville antamassa budjettiesityksessä luvataan rahaa kunnille sekä veronkevennyksiä pieni- ja keskituloisille palkansaajille. Keskeinen tavoite on työttömyyden alentaminen. Ympäristöverot nousevat.

Hallituksen mukaan talousnäkymät ovat hyvät. Hallitus odottaa tälle vuodelle 3,5 prosentin ja ensi vuodelle 3,0 prosentin bruttokansantuotteen kasvua. Kasvuluvuista huolimatta valtion budjetti on tänä vuonna alijäämäinen lähes 64 miljardia kruunua eli noin 7 miljardia euroa. Alijäämä jatkuu budjettiesityksen mukaan lähivuodet. Velkaa valtiolla on tänä vuonna 1240 miljardia kruunua eli noin 137 miljardia euroa. Koko julkinen sektori on ylijäämäinen. Tämä johtuu etenkin eläkejärjestelmien ylijäämäisyydestä.

Työttömyyttä vastaan

Hallitus arvioi avoimen työttömyyden nousevan tänä vuonna 5,6 prosenttiin. Tavoitteena olisi neljä prosenttia.

-Työmarkkinoilla vallitsee yhä matalasuhdanne, hallitus toteaa budjetista kertovassa tiedotteessaan.

Hallitus yrittää budjettiesityksessään puuttua työttömyyteen muun muassa lisäämällä kuntien työllistämistukia ja laskemalla keski- ja pienituloisten verotusta, jotta kotimainen kysyntä lisääntyisi. Perintö- ja lahjavero poistuvat ensi vuodesta alkaen. Tällä pyritään helpottamaan etenkin pienyrittäjien asemaa. Lisäksi varallisuusvero alenee.

Palkansaajien veronkevennyksiä rahoitetaan muun muassa ajoneuvoveroa sekä bensiinin, dieselin ja sähkön veroja nostamalla. Kunnille ja maakäräjille luvataan budjetissa ensi vuodeksi yhteensä reilut 12 miljardia kruunua eli noin 1,3 miljardia euroa lisää.

Oppositio: Vaalibudjetti

Oppositio arvosteli hallitusta lainan ottamisesta korkeasuhdanteessa ja siitä, ettei hallitus ole korkeasuhdanteesta huolimatta saavuttanut muun muassa työllisyyttä ja budjettitasapainoa koskevia tavoitteitaan.

-Tämä on vaalibudjetti, vaikkei ole vaalivuosi, sanoi suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen talouspoliittinen puhemies Mikael Odenberg.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.