Mainos

Ruotsin armeija helikopterilinjalla

Ruotsin puolustusvoimilla on edessään ankara vyönkiristys. Uusien helikoptereiden hankinta - mahdollisesti yhteistyössä Suomen kanssa - on kuitenkin tärkeysjärjestyksessä korkealla niukkuutta jaettaessa.

Ruotsin valtion asehankinnoista huolehtiva puolustusvoimien materiaalilaitos FMV on pyytänyt tarjoukset helikoptereiden myyjiltä maaliskuun loppuun mennessä. Varsinaista hankintapäätöstä on lupa odottaa tarjouksiin perehtymisen jälkeen eli joskus elokuun jälkeen.

Ruotsi on helikopterihankkeessaan jo niin pitkällä, että jos pohjoismaiseen yhteistyöhön päädytään, Suomella tuskin on mahdollisuutta vaikuttaa hankinnan yksityiskohtiin. Mutta suomalaiset saavat toki tulla mukaan yhteistilaukseen, jos Ruotsin tekemä valinta kelpaa.

Ruotsin ja Suomen edustajat keskustelevat helikoptereista koko ajan, mm. puolustusministerit ovat käsitelleen asiaa useaan otteeseen. Puolustusministeriön tiedotuspäällikön Judith Jädergrenin mukaan yhteistyö voisi olla edullista myös Ruotsille.

Määrärahat ja hankintamäärät pysyvät salassa

FMV ei paljasta helikoptereiden hankitaan varatun määrärahan suuruutta, eikä sitä, montako helikopteria Ruotsi aikoo lopulta ostaa. Tieto antaisi tarjouksia tekeville valmistajille tarpeetonta etua.

Helikopterikauppa on avoin hankinta, eli Ruotsi ei ole etukäteen päättänyt, mistä ilmansuunnasta helikopterit tulevat. Yhtään maata ei ole suljettu kilpailusta pois. Venäläiset helikopterit tulevat myös kyseeseen, jos laatu ja hinta ovat kohdallaan.

Vain kuljetushelikoptereita

Ruotsin puolustusvoimat aikoo hankkia tässä vaiheessa helikoptereita vain kuljetustarkoituksiin, ei taistelutehtäviin. Puolustusvoimilla on nykyisellään 128 helikopteria, joista vain vanhimmat ja kuluneimmat korvataan uusilla.

Kokonaisuudessaan Ruotsin asevoimat on aloittamassa rajua laihdutuskuuria. Valtiopäivien hyväksymien laajojen supistusten lisäksi puolustushallinnon pitää leikata menoistaan lähivuosina 10 miljardia kruunua - aikaisemmat laskelmat kun ovat osoittautuneet liian toiveikkaiksi.

Puolustusvoimien komentaja Owe Wiktorin onkin perunut tai lykännyt monia materiaalihankintoja. Mutta helikopterit pysyvät ostoslistan kärjessä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.