Ruotsin ammattiliitot eivät halua suuria palkankorotuksia

Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestö LO haluaa jäsenilleen vain pieniä palkankorotuksia. Tämä saattaa kuulostaa paradoksaaliselta, mutta LO on nyt vakuuttunut siitä, että alhainen inflaatio ja matalat palkankorotukset ovat ainoa tepsivä keino 12-13 prosentin ennätystyöttömyyttä vastaan.

Työmarkkinaosapuolet tekevät kolmen kuukauden kuluttua esityksensä palkankorotuksista ja ehdottavat myös uutta palkanjakojärjestelmää. LO:n uusin siirto onkin nähtävä tätä taustaa vasten. Asia esitettiin torstaina Dagens Nyheterissä.

LO:n puheenjohtaja Bertil Jonsson ja neljän tärkeän ammattiliiton johtajat kirjoittavat yhteisessä artikkelissaan, että LO:n on tyydyttävä alhaisiin palkankorotuksiin estääkseen joukkotyöttömyyden. Neljä ammattiliittoa ovat metalli, kunnallisala, rakennus ja kauppa. Johnsonille näin painavien liittojen tuki on tärkeää ristiriitoja herättävässä ehdotuksessa.

Ay-miehet kirjoittavat, että Ruotsin valtion inflaation vastainen taistelu on syynä joukkotyöttömyyteen. Inflaation hillitseminen on kuitenkin hallituksen tärkeimpiä päämääriä, ja siihen on LO:n sopeuduttava. Viime vuonna inflaatio oli yhden prosentin, palkkoja sen sijaan korotettiin 6 prosenttia, eli enemmän kuin useimmissa muissa Euroopan maissa. Pitkällä aikavälillä näin suuret korotukset ovat kestämättömiä samanaikaisesti kun talouden kasvu pysyy alhaisena - LO:n arvion mukaan noin 2 prosentissa.
-Olemme kyllin realisteja käsittääksemme, että vaatimus alhaisesta inflaatiosta on eurooppalaista todellisuutta, josta ei voi luikerrella pois, kirjoittavat ammattiyhdistysjohtajat.

Joukkotyöttömyys ei ole heidän mukaansa mikään ulkoa päin tullut onnettomuus, vaan seuraus hallituksen inflaation vastaisesta politiikasta. Hallitus on antanut antanut uuden palkkajärjestelmän luomisen suurelta osin LO:n ja työnantajien keskusjärjestön SAF:n tehtäväksi.

Mutta vaikka LO on valmis hyväksymään alhaiset palkankorotukset, SAF ei välttämättä halua kokonaisratkaisua. SAF haluaa, että palkoista sovittaisiin yrityskohtaisesti sen perusteella miten hyvin yrityksellä menee. LO taas ei halua vapaata palkkakehitystä, vaan pyrkii nimenomaan kokonaisratkaisuun, jossa alhaiset palkankorotukset olisi yhdistetty alhaiseen inflaatioon.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat