Mainos

Ruotsille alijäämäinen kriisibudjetti työttömyyden nujertamiseksi

Ruotsin hallitus esittää noin 32 miljardin kruunun, eli reilun 3 miljardin euron lisäsatsauksia ensi vuoden budjettiin suuresta alijäämästä huolimatta. Hallituksen ennusteen mukaan Ruotsin valtiontalous on ensi vuonna 3,4 prosenttia alijäämäinen, mutta alijäämän odotetaan pienenevän kahtena seuraavana vuonna.

Valtionvarainministeri Anders Borg sanoi eilen Ruotsin olevan historiallisessa kriisissä. Lääkkeeksi työttömyyden kasvuun hän esittää niin avokätistä talouspolitiikkaa kuin mahdollista. Tukitoimenpiteiden liian aikainen poisvetäminen olisin Borgin mukaan virhe.

- Tärkeintä on varmistaa, että pääsemme takaisin 5-6-prosentin työttömyyslukemiin, Borg sanoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Ruotsin porvarihallituksen suurimpana huolena on juuri voimakkaasti kasvava työttömyys. Työttömyysasteen odotetaan nousevan ensi vuonna jo 11,4 prosenttiin, ja käännös parempaan suuntaan tapahtuu hallituksen ennusteen mukaan vasta vuonna 2012.

Budjetissa onkin varattu ensi vuodelle muun muassa yli puoli miljardia euroa eri työmarkkinapoliittisiin toimenpiteisiin ja koulutuspaikkojen lisäämiseen. Lisäksi hallitus on jo aikaisemmin kertonut vajaan miljardin euron panostuksesta kunnille ja maakäräjille.

Tuloveron leikkaukset närkästyttävät oppositiota

Budjettiesityksessä on varattu myös vajaa miljardi euroa uusiin tuloveron leikkauksiin. Borgin mukaan veronalennuksilla tuetaan myös työllisyyttä.

Hallitus saa tiukkaa kritiikkiä oppositiolta, joka ei usko lainarahoitteisten veronkevennysten vaikutuksiin. Sosiaalidemokraattien Thomas Östros muistutti myös, että Ruotsissa on nyt korkeampi työttömyysaste kuin Suomessa.

- Vuonna 2006 Ruotsin työttömyys oli alhaisempi kuin eurooppalainen keskiarvo. Nyt se on korkeampi. Teidän politiikkanne ei luo työtä, se jakaa Ruotsin kahtia, Östros kritisoi hallitusta maanantain budjettikeskustelussa.

Östros näkee myös eläkeläisten jääneen huonoon asemaan hallituksen veropolitiikassa. Hän penää veronkevennysten sijaan pidempiaikaisia satsauksia muun muassa kouluun ja terveydenhuoltoon.

Katso Kari Lumikeron raportti Tukholmasta (Kymmenen uutiset 21.9.2009)

(MTV3- STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.