Ruotsilla ei ole varaa lähettää joukkoja Kosovoon

Ruotsin puolustusvoimien varat eivät riitä ruotsalaisen Kosovo-pataljoonan rahoittamiseen. Maan puolustusvoimien komentaja Owe Wiktorin vaati tänään, että hallitus etsii sille rahoituksen muualta. Kosovo-pataljoonasta aiheutuvat lisäkustannukset arvioidaan 800 miljoonasta 1,2 miljardiin markkaan vuodessa.

Ruotsilla on tällä hetkellä Bosniassa 300-400 miehen vahvuinen rauhanturvaosasto. Siihen maan puolustusvoimien supistuvat rahat vielä riittävät. Mutta Kosovo operaatio edellyttää 1 000- 1 500 miestä, lisäkustannukset olisivat 800 miljoonasta 1,2 miljardiin markkaan.

Julkinen kinastelu Kosovo-joukon maksajasta on maalle kiusallista, etenkään kun itse asiasta, pataljoonan lähettämisestä ei olla eri mieltä. Mutta ilmapiiri armeijassa on säästöohjelman vuoksi kireä. Tänään kerrottiin materiaalisupistuksista. Kallista Jas-hävittäjä ohjelmaa jatketaan, mutta hankinta-aikataulu lykkääntyy vuodella. Sen sijaan Bamse-ilmatorjuntajärjestelmän kohtalosta päätetään syksyllä, koko hanke voi vielä kaatua. Yhteispohjoismaisesta helikopteriostosta pidetään kuitenkin kiinni. (MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat