Ruotsilla 80-luvulle saakka huippusalainen puolustussuunnitelma

Puolueettomalla Ruotsilla oli 1980-luvulle saakka huippusalainen kylmän sodan puolustussuunnitelma. Sen tärkeässä osassa oli laivaston komentaja, joka olisi siirtynyt heti sodan puhjettua Britanniaan perustettavan esikunnan johtoon.

Puolustusvoimain komentajana 1970-luvulla toiminut kenraali Stig Synnergren vahvistaa sunnuntain Svenska Dagbladetissa suunnitelman Neuvostoliiton hyökkäyksen varalle olleen olemassa.

-Olimme varustautuneet siihen, ettei avun saaminen kestäisi liian kauan jos joutuisimme hyökkäyksen kohteeksi, Synnergen sanoo.

Britanniasta käsin laivaston komentaja olisi johtanut puolustustaistelua yhdessä Ruotsiin jääneen puolustusvoimain komentajan kanssa. Jos sodanjohto Ruotsissa olisi joutunut eliminoiduksi, koko vastuu olisi siirtynyt laivaston komentajalle.

Apua länsimailta

Laivaston komentajan erityisenä tehtävän olisi ollut Nato-mailta, erityisesti Britannialta ja Yhdysvalloilta, saatavan tuen ja Ruotsin omien sotatoimien sovittaminen yhteen. Jos Ruotsi olisi joutunut miehitetyksi, myös hallitus ja kuningashuone olisivat siirtyneet maanpakoon Britanniaan. Vastarinnan järjestäminen olisi jäänyt tuolloinkin laivaston komentajan vastuulle.

Laivaston komentajana vuosina 1978-84 toiminut amiraali Bengt Lundvall tiesi, että kriisin kärjistyessä hänen olisi määrä poistua maasta.

-Minun tehtäväni oli valmistella merisotaa, mutta myös paljon muuta: tapasin muiden maiden armeijoiden ja ilmavoimien komentajia ja heidän apulaisiaan, Lundvall sanoo Svenska Dagbladetille.

Laivaston komentajan tehtävä oli niin huippusalainen, ettei siitä kirjoitettu sanaakaan paperille.

-En ole puhunut tästä koskaan aikaisemmin, en vaimolleni enkä edes pojalleni, joka on merivoimien upseeri, Lundvall korostaa.

Kenraali Synnergernin mukaan ensimmäiset suunnitelman sodanjohdon maanpaon varalle tehtiin jo Neuvostoliiton hyökättyä Suomeen vuonna 1939. 1970- ja 1980-luvuilla suunnitelma sisälsi laivaston komentajan ja hänen avukseen Britanniaan perustettavan esikunnan, johon tulisi edustajia kaikista puolustushaaroista.

Kyseisten upseerien nimilista oli kenraali Synnergrenin kassakaapissa - miehet itse eivät tienneet heidän varalleen laadituista tehtäväistä mitään. Britanniassa esikuntaa varten oli jo vuokrattu tilat ja järjestetty viestintäyhteydet.
(STT-TT)


Lue myös:

    Uusimmat