Mainos

Ruotsiin uusi ulkoministeri

Uudella ulkoministerillä on takanaan pitkä ura ammattidiplomaattina ja lukuisia kansainvälisiä välitystehtäviä.

Ruotsin uusi ulkoministeri on YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja, veteraanidiplomaatti Jan Eliasson, 65. Hän seuraa tehtävässä Laila Freivaldsia, joka erosi viime viikolla.

Ruotsin pääministeri Göran Persson perusteli tänään julkistettua valintaa sillä, että Eliassonilla on hyvät kansainväliset suhteet ja hän voi vahvistaa Ruotsin asemaa kansainvälisessä politiikassa. Hän painotti Eliassonin kokemusta ulkopolitiikan saralla.

Uudella ulkoministerillä on takanaan pitkä ura ammattidiplomaattina ja lukuisia kansainvälisiä välitystehtäviä. Eliasson otti esiin Ruotsin roolin kansainvälisenä välittäjänä myös nimityshaastattelussaan.

- Toivon voivani kehittää sitä. Maailmassa on aivan liian monta konfliktia, hän sanoi uutistoimisto TT:lle. Hän sanoi myös haaveilevansa siitä, että voisi tehdä jotain estääkseen jonkin konfliktin.

Edeltäjiään Eliasson ei halunnut kritisoida. Freivalds jätti hallituksen profeetta Muhammedin pilakuviin liittyvän jupakan jälkeen. Sitä ennen häntä oli arvosteltu riittämättömistä toimista Aasian tsunamikatastrofin jälkeen.

Ulkoministerin tehtäviä hoitaa huhtikuun 24. päivään saakka Carin Jämtin, josta tulee sen jälkeen varaulkoministeri.

Kun Eliasson huhtikuun lopulla aloittaa ulkoministerinä, hänellä on edelleen myös YK:n yleiskokouksen puheenjohtajan tehtävät hoidettavanaan aina syyskuuhun asti.

Sen paremmin Persson kun Eliassonkaan ei pitänyt tehtävien yhdistämistä ongelmallisena. Jämtin astuu tarvittaessa ulkoministeri Eliassonin tilalle, jos tämän on oltava joitakin aikoja New Yorkissa.

Freivaldsin eron jälkeen Ruotsin vt. ulkoministerinä toimi lyhyen aikaa Bosse Ringholm.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.