Mainos

Ruotsiin tulvii surunvalitteluja

Maailmalta tulvii Ruotsiin surunvalitteluja Anna Lindhin kuoleman johdosta.

Maailma suree Ruotsin kanssa Anna Lindhin poismenoa.

Ruotsin ulkoministerin Anna Lindhin kuolema on otettu maailmalla järkyttyneenä vastaan. Norjan pääministerin Kjell Magne Bondevikin mukaan hyökkäys Lindhiä vastaan oli samalla isku avointa yhteiskuntaa vastaan.

-Tämä osoittaa, että rauhalliseksi Pohjolaksi luulemamme paikka ei olekaan enää niin turvallinen, hän sanoi.

Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen sanoi olevansa syvästi järkyttynyt Lindhin raa'asta murhasta.

-On hyvin murheellista, että olemme menettäneet Anna Lindhin tällaisella järjettömällä tavalla. Hän oli pätevä, arvostettu ja sitoutunut Ruotsin edustaja.

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov sanoi olevansa syvästi järkyttynyt ruotsalaisen kollegansa Anna Lindhin kuoleman johdosta. Ivanov totesi Lindhin olleen työtoveri ja hyvä ystävä, jonka kanssa hän oli tehnyt yhteistyötä Venäjän ja Ruotsin suhteiden sekä maailman ongelmien ratkaisemiseksi.

Myös Britannian ulkoministeri Jack Straw ilmaisi surunvalittelunsa Lindhin kuoleman johdosta.

-Tämä on kauhistuttava tapahtuma. Lindh edusti kaikkea hyvää Ruotsista ja koko Euroopasta, järkyttyneen oloinen Straw sanoi.

Saksan liittopäivien edustajat pitivät puolestaan hiljaisen minuutin Ruotsin ulkoministerin muistoksi.

-Seisomme solidaarisina Ruotsin kansan, valtiopäivien ja hallituksen tukena, sanoi liittopäivien puheenjohtaja Wolfgang Thierse.

EU-työtoverit surevat Lindhin kuolemaa

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi ja kaikki komissaarit ilmaisivat syvän myötätuntonsa Lindhin perheelle, ystäville ja koko Ruotsin kansalle. Komission päätiedottaja Reijo Kemppinen luonnehti tapahtunutta järjettömäksi väkivallaksi. Komissio toivoi, että Ruotsin viranomaiset löytävät mahdollisimman pikaisesti Lindhin surmaajan.

-Otimme tiedon Lindhin kuolemasta vastaan äärimmäisen surullisina. Hyvin monet meistä ovat tunteneet Lindhin useiden vuosien ajan ja työskennelleet hänen kanssaan, Kemppinen sanoi tänään Brysselissä.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana totesi puolestaan muistavansa Anna Lindhin "hyvänä ystävänä, työtoverina ja todellisen eurooppalaisena". Solanan mukaan Eurooppa ja EU ovat menettivät Lindhissä vaikuttavan ja asialleen omistautuneen ihmisen.

-Omat ajatukseni ovat hänen omaistensa ja heidän suunnattoman surunsa luona, Solana sanoi.

Lindhin viimeiseksi esiintymiseksi unionin tasolla jäi osallistuminen EU:n epäviralliseen ulkoministerien kokoukseen, joka pidettiin viime viikonloppuna Italian Garda-järvellä.

(MTV3-RB-NTB-AFP-STT)

Omat surunvalittelunsa ovat esittäneet myös mm. YK:n pääsihteeri Kofi Annan, Saksan ulkoministeri Joschka Fischer, Naton pääsihteeri George Robertson sekä Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa.

(Uutisten erikoislähetys klo 17; 11.09.2003)

Presidentti Tarja Halonen muistaa Anna Lindhin lämpimänä ihmisenä.

(Uutisten erikoislähetys klo 17; 11.09.2003)

(APTN 11.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.