Mainos

Ruotsiin kaavaillaan etanoliautoja

Vaikka etanoliautot kiinnostavat, monia huolettaa etanolin toimivuus esimerkiksi kylmällä säällä.

Ruotsin teillä huristelee noin 15 000 etanoliautoa, joiden kysyntä on kasvanut viime aikoina hurjaa vauhtia. Nyt Ruotsin tielaitos suosittelee hallitusta tekemään lailliseksi myös vanhojen autojen muuntamisen etanolilla kulkeviksi.

- Periaatteessa kaikki autot voidaan muuttaa laatimiemme sääntöjen mukaisesti. Kuinka monen kohdalla niin kannattaa tehdä on sitten aivan toinen kysymys, toteaa Ruotsin tielaitoksen ympäristöjohtaja Lars Nilsson

Kustannukset auton muuttamiseksi etanolikäyttöiseksi olisivat 15 000- 20 000 kruunua, eli noin pari tuhatta euroa. Ruotsin ympäristöpuolueen valtiopäiväedustajan, Mikael Johanssonin mukaan moni on kuitenkin kiinnostunut etanoliautoista.

- Olemme teettäneet asiasta mielipidemittauksen, jonka mukaan moni on kiinnostunut tästä korkeista kuluista huolimatta. Ihmiset ovat valmiita toimiin luonnon puoluesta.

Selvää on, että vastahakoisiakin riittää. Monet epäilevätkin etanolin toimivuutta esimerkiksi kovilla pakkasilla.

Ruotsissa etanoliautoihin tankataan E-kasivitosta, jossa on etanolia 85 prosenttia ja 95 oktaanista bensiiniä 15 prosenttia.

Litra E85:ttä maksaa keskimäärin 50 senttiä vähemmän kuin bensa, mutta toisaalta sillä ei pääse yhtä pitkälle kuin bensiinillä.

Mikäli tielaitoksen esitys saa positiivisen vastaanoton, pääsevät halukkaat asentamaan autoihinsa uutta tekniikkaa aikaisintaan vuoden 2007 alussa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 30.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.