Ruotsidemokraateilla kova kannatus, mutta ei juuri valtaa

Maahanmuuttokriittinen populistipuolue Ruotsidemokraatit ei ole juurikaan päässyt vaikuttamaan Ruotsin poliittiseen päätöksentekoon valtiopäivien vaa'ankieliasemastaan huolimatta. Puolueen gallupkannatus on kuitenkin kasvussa.

Esimerkiksi tällä hetkellä Ruotsin valtiopäivillä on meneillään keskustelu väkivaltaisista ääriliikkeistä - aiheen oli vaatinut suureen saliin juuri Ruotsidemokraatit-puolue.

Epäonnistunut itsemurhaisku Tukholman keskustassa joulun alla tuli puolueelle kuin tilauksesta - juuri tällaisesta se oli varoittanut vaalien alla ja niiden jälkeen.

-Eniten kuolonuhreja syyskuun 11. päivän jälkeen länsimaissa ja Venäjällä vaatineet terrori-iskut ovat olleet islamististen terroristien tekoja, sanoo Ruotsidemokraattien puoluejohtaja Jimmie Åkesson.

Mutta tässäkin väittelyssä Ruotsidemokraatit jäivät yksin. Muut puolueet sanovat, että väkivaltaan Ruotsissa syyllistyy huomattavasti enemmän äärioikeisto kuin muslimiryhmät, jotka tuomitsevat väkivallan käytön sen kaikissa muodoissa.

Tähän mennessä Ruotsidemokraatit on tukenut valtiopäivillä muuta oppositiota muun muassa ulkoasiainhallinnon määrärahakiistassa, jonka ansiosta Ruotsi joutuu sulkemaan puolisen tusinaa suurlähetystöä. Mutta pelätyltä äänestyskaaokselta ja hallituskriisiltä on valtiopäivillä vältytty.

- Ruotsissahan on totuttu vähemmistöhallituksiin. Täytyy muistaa se, että oppositiolla ei ole oikein johtajaa: sosialidemokraateilla ei ole tällä hetkellä toimivaa johtoa, ei myöskään ympäristöpuolueella. Tämä on tietysti vaikuttanut siihen että tilanne on aika rauhallinen ja hallitus on saanut olla kohtuullisen rauhassa, pohtii politiikan tutkija Jussi Kurunmäki Tukholman yliopistosta.

Ruotsidemokraattien gallupsuosio vain kasvaa, mutta yksikään vanha puolue ei aio sen kanssa ryhtyä minkäänlaiseen yhteistyöhön.

- Seuraavat vaalit ovat vielä kaukana. Tällainen etäisyydenotto on pikemminkin varsin luonnollista kuin että yritettäisiin jotenkin ottaa heistä mehut pois ikään kuin syleilemällä, sanoo Kurunmäki.

Katso Kari Lumikeron juttu Tukholmasta (Seitsemän uutiset 10.2.2011)

Lue myös:

    Uusimmat