Mainos

Ruotsi varautuu bluetongue-tautiin

Bluetongue eli sinikielitauti on märehtijöiden virustauti, jota levittävät hyönteiset. Tautia levittäviä polttiaisia on tavattu nyt Ruotsissa. Suomessa eläinlääkäreille ja eläintenomistajille on jo jaettu tietoa taudin oireista.

Ruotsissa on havaittu märehtijöiden bluetongue-tautia levittäviä hyönteisiä. Vaikka yhtään eläinten bluetongue-tautitapausta ei ole maasta havaittu, on tautia levittävien polttiaisten löytyminen herättänyt keskustelua laajempien varotoimien tarpeesta.

Toistaiseksi Ruotsissa, kuten Suomessakin, viranomaiset ovat pyrkineet lisäämään eläinlääkärien ja eläintenomistajien tietoisuutta taudin oireista. Nyt Ruotsissa pohditaan myös eläinten testausten aloittamista taudin varalta.

Virustauti aiheuttaa märehtijöille, kuten lampaille, lehmille ja hirvieläimille korkeaa kuumetta, tulehduksia ja haavoja suuhun. Taudin edetessä eläimen kieli muuttuu siniseksi. Yleensä eläin kuolee reilun viikon kuluessa oireiden alettua. Virus ei tartu ihmiseen.

Bluetongue-virustautia on esiintynyt pääasiassa Etelä- ja Keski-Euroopassa. Ilmaston lämpenemisen myötä tautia levittävien polttiaisten uskotaan siirtyvän kuitenkin yhä pohjoisemmaksi ja taudin riski kasvaa myös muissa Pohjoismaissa.

Britannia ilmoitti eilen, että maan ensimmäinen bluetongue-tapaus oli vahvistunut. Tautiin oli sairastunut yksi lehmä eteläenglantilaisella karjatilalla lähellä Ipswichia.

Sinikielitauti on tappanut tänä vuonna Euroopassa yli 10 000 eläintä. Suurin osa tautitapauksista ollut Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.