Ruotsi tukee elintarvikeviraston sijoitusta Suomeen

Ruotsi tukee ruoan turvallisuutta valvovan EU:n elintarvikeviraston sijoittamista Suomeen. Ruotsi ilmoitti kannattavansa Suomea maatalousministerien kokouksessa tänään.

Erkki Liikanen


Muut jäsenmaat eivät ottaneet Brysselissä asiaan kantaa. Naapurituen taustalla on se, että Ruotsi havittelee EU:n informaatioteknologian keskusta.

Ruotsissa katsotaan, että informaatioteknologiasta vastaava EU-komissaari Erkki Liikanen on jäävi ajamaan kyseistä virastoa Suomeen.

Suomi esitti Brysselissä ensimmäisen kerran virallisesti hakevansa virastoa. Maatalousministeri Kalevi Hemilä vahvisti Suomen pyrkivän vakavasti saamaan viraston. EU-komissio esitteli tänään ministereille ruoan turvallisuutta koskevan ohjelmansa, johon sisältyy elintarvikeviraston perustaminen vuonna 2002.

Viraston on valvonnan lisäksi mm. määrä koota tietoa, toimia neuvoa-antavana yhteyselimenä ja tiedottaa kansalaisille ruoan vaaroista. Suomea elintarvikeviraston sijoituspaikkana puolustaa Hemilän mukaan se, että elintarvikkeiden turvallisuus on maassamme selkeä poliittinen painopiste. Lisäksi Suomella on tarjota korkealaatuiset toimintaedellytykset ja hyvät tietoliikenneyhteydet.

Kuluttaja-asioista vastaava EU-komissaari David Byrne sanoi viime viikolla Strasbourgissa, että elintarvikeviraston pitäisi sijaita lähellä EU:n komissiota. Byrne toisti näkemyksensä siitä, että viraston ei tule olla EU:n reuna-alueella, vaan keskeisellä paikalla.

Byrne perusteli läheisyyttä komissioon sillä, että ruoan turvallisuutta valvovan viraston on oltava jatkuvassa vuorovaikutuksessa lainsäätäjiin. Komissio pitää päämajaansa Brysselissä. Byrne totesi, että vakituisten työntekijöiden lisäksi virasto käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita. Tällöin matkustusajoilla on merkitystä.

Riippumaton asiantuntijaryhmä päätyi viime vuonna esittämään toimiston sijoituspaikaksi Brysseliä. Hemilä vieroksuu Byrnen näkemyksiä toimiston paikasta.

-Ei voi puhua keskeisestä tai periferisestä sijainnista, Hemilä totesi. Hemilä sanoo, että virasto on ennen muuta neuvoa-antava elin, joka antaa toiminnalle enemmän väljyyttä.

-Ei Helsinkiin niin pitkä matka ole, Hemilä viittaa lentoyhteyksiin. Viraston sijaintipaikasta päätetään jäsenmaiden kesken todennäköisesti jossakin tulevassa EU:n huippukokouksessa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat