Mainos

Ruotsi sallimassa kantasolujen kloonauksen

Ruotsi on sallimassa kantasolujen kloonauksen.

Asiaa tutkinut työryhmä on jättänyt raporttinsa, jossa suositellaan kloonauksen sallimista. Työryhmä asettui näin kannattamaan hallituksen esitystä asiasta.

Uskonnolliset ryhmät ovat vastustaneet voimakkaasti kloonauksen sallimista. Tähän mennessä Britannia on ainut maa maailmassa, joka on sallinut kantasolukloonauksen.

Kantasolukloonauksessa ei ole kyse ihmisen kloonauksesta. Kantasolukloonauksessa lahjoitetun munasolun tuma poistetaan ja korvataan potilaasta otetun solun tumalla. Kun munasolu sitten saadaan jakaantumaan, se tuottaa soluja, joiden perimä on identtinen potilaan solujen kanssa. Näin mahdollisesti aikaan saaduissa elin- tai kudossiirteissä ei olisi hylkimisreaktion vaaraa.

Lääketieteilijät toivovat, että tutkimuksen seurauksena voitaisiin löytää tehokkaita parannuskeinoja useisiin vakaviin sairauksiin kuten Parkinsonin ja Alzheimerin tautiin sekä diabetekseen ja syöpiin. Kantasolut voitaisiin mahdollisesti ohjelmoida tuottamaan korvaavaa kudosta esimerkiksi tuhoutuneen selkäytimen tilalle.

Britannia on sallinut alkioiden käytön tutkimuksessa jo vuodesta 1990, mutta vain hyvin rajatuissa tapauksissa kuten synnynnäisiä sairauksia tai keskenmenoja tutkittaessa.

Työryhmän ehdotuksen mukaan kaikki kaupallinen kloonaaminen tulisi kuitenkin edelleenkin pysymään kiellettynä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.