Ruotsi saavuttanut WHO:n tavoitteen tupakoinnin vähentymisessä

Alle viidennes ruotsalaisista tupakoi. Määrä on nyt WHO:n tavoitteen mukainen. Nuuskan käyttö on Ruotsissa kuitenkin lisääntynyt.

Ruotsi on ensimmäisenä teollisuusmaana saavuttanut Maailman terveysjärjestön WHO:n tavoitteen tupakoinnin vähentämisestä niin, että alle viidennes väestöstä polttaisi.

Ruotsalaismiehistä tupakoi päivittäin 16 prosenttia ja naisista 19 prosenttia.

Tupakointitilaston on laatinut Ruotsin tilastokeskus SCB.

Suomalaisnaisten tupakointi yleistynyt


Pohjoismaisen pitkäaikaistilaston (Nordisk tobaksstatistikin) mukaan ruotsalaismiehet- ja naiset tupakoivat vähiten vuonna 2002. Suhteellisesti eniten tupakoivat tanskalaismiehet (29 prosenttia) ja norjalaisnaiset (30 prosenttia).

Neljän maan vertailu kertoo, että tupakointi on yleistynyt suomalaisnaisten keskuudessa vuoden 1980
17 prosentista 20 prosenttiin vuonna 2002. Suomalaismiehistä tupakoi viime vuonna 28 prosenttia, kun runsaat kaksi vuosikymmentä sitten tupakoijia oli 35 prosenttia.

Tanskalaismiehistä tupakoi nykyään noin 30 prosenttia ja norjalaisista 29 prosenttia.

Ruotsalaiset nuuskaavat


Ruotsin tilastotiedot kertovat miesten ja nuorten tupakoinnin vähentyneen runsaassa 20 vuodessa puoleen. Sen sijaan nuuskan suosio on kasvanut ruotsalaismiesten keskuudessa. Viiden vuoden takaisen tilaston mukaan viidennes miehistä nuuskasi päivittäin. Heistä puolet oli entisiä tupakoitsijoita. Naisista nuuskaajia on vain prosentti.

(STT-TT)

(Huomenta Suomi 13.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat