Mainos

Ruotsi ryhtyy kouluttamaan imaameja?

Ruotsissa harkitaan islamilaisten uskonoppineiden eli imaamien koulutuksen aloittamista. Korkeakouluministeri Lars Leijonborgin mukaan imaami-koulutus toimisi vastalääkkeenä islaminuskoisten radikalisoitumiselle.

- Meidän pitää auttaa muslimeja ruotsalaisen imaamikoulutuksen aloittamisessa. Valtion tulee tukea imaamien koulutusta samalla tavoin kuin se tukee (kristillisen kirkon) pappien koulutusta, korkeakoulu- ja tutkimusministeri Leijonborg sanoi Svenska Dagbladet -lehdessä.

- Väitetään, että saudiarabialaiset radikaalit muslimit tarjoavat ilmaista imaami-koulutusta. Varojen puutteessa maltillisilla muslimeilla, jotka haluavat perustaa moskeijan, ei ole muita vaihtoehtoja. Leijonborg totesi.

Ehdotus imaamikoulutuksen aloittamisesta Ruotsissa ei ole uusi. Sitä ovat ehdottaneet sekä monet kansanedustajat että ruotsalaiset muslimiyhteisöt, joiden mielestä ulkomailla koulutetuilta imaameilta puuttuu ruotsalaisen yhteiskunnan tuntemus.

Ruotsin muslimineuvoston puheenjohtaja Helena Benaouda kokee Leijonborgin ehdotuksen myönteisenä. Benaoudan mielestä koulutus tulisi suunnata Ruotsissa jo toimiviin imaameihin.

- Heillä on jo hyvä islamin tuntemus, mutta he tarvitsevat koulutusta ruotsin kielessä, ruotsalaisen yhteiskunnan ja ehkä lakienkin tuntemuksessa, Benaouda sanoi Ruotsin radiouutisissa.

Korkeakouluministeri Leijonborgin mielestä ruotsalaisen imaamikoulutuksen ei tarvitsisi välttämättä olla yliopisto- tai korkeakoulutasoista. Se voisi olla lukion jälkeistä koulutusta esimerkiksi jossakin kansankorkeakoulussa.

Leijonborg on ilmoittanut asettavansa pikaselvityksen valmistelemaan imaamikoulutuksen aloittamista.

Ruotsissa lasketaan olevan noin 400 000 muslimia, joista tosin vain osa harjoittaa aktiivisesti uskontoaan. Loputkin lasketaan muslimeiksi, koska he ovat muuttaneet muslimimaista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.