Mainos

Ruotsi pyysi anteeksi ilmatilaloukkausta

Ruotsin sotilaskone lensi Suomen ilmatilassa lähes 60 kilometrin matkan. Pääministeri Vanhasen mukaan Ruotsilta vaaditaan samanlaista selvitystä kuin Venäjän tekemistä ilmatilaloukkauksista aiemmin.

Ruotsin ulkoministeriö on pyytänyt illalla anteeksi Suomen ilmatilan loukkausta. Ruotsin puolustusvoimien pääesikunnasta kerrottiin, että ilmatilaa loukannut kone oli noussut ilmaan Uppsalasta ja lentänyt Itämerelle.

Ruotsin pääesikunnan selityksen mukaan Ruotsin valtion omistama lentokone loukkasi Suomen ilmatilaa klo 10.24 ja 10.28 välisenä aikana (Ruotsin aikaa) noin 40 kilometriä Ahvenanmaan eteläpuolella.

Ruotsin pääesikunta ei halunnut sen paremmin kertoa syytä loukkaukseen. Puolustusvoimien pääesikunta kertoi informoineensa Ruotsin hallitusta ja ulkoministeriötä loukkauksesta.

STT:n saamien tietojen mukaan Ruotsin ulkoministeriö on valittanut tapahtunutta ja pyytänyt anteeksi Suomen viranomaisilta.

Vanhanen: Ruotsille selvityspyyntö

Pääministeri Matti Vanhasen sanoi illansuussa, että Ruotsin ilmatilaloukkaukseen suhtaudutaan aivan samoin kuin venäläiskoneiden vastaaviin tekoihin.

Ruotsille jätetään näin ollen virkateitse samanlainen selvityspyyntö kuin Venäjällekin. Pääministeri kommentoi ilmatilaloukkausta tehdessään lähtöä Oslosta Pohjoismaiden neuvoston kokouksesta.

Pääministerin mukaan silloin tällöin tapahtuu virheitä, joiden syyt pitää toki löytää. Vanhanen oli kertonut asiasta aamupäivällä siitä kuultuaan myös Ruotsin pääministerille Fredrik Reinfeldtille.

Tarkoituksena oli vain antaa tapaus Reinfeldtille tiedoksi, jotta tämä osaisi vastata, kun toimittajat siitä häneltä mahdollisesti kyselevät. Pääministeritasolla asiaa ei Vanhasen mukaan käsitellä sen enempää.

Kone koukkasi syvälle Suomen puolelle

Ruotsalainen sotilaskone loukkasi kahdesti Suomen ilmatilaa Ahvenanmaan eteläpuolella, kerran aamupäivällä ja kerran iltapäivällä. Rajavartiolaitos selvittää ilmatilaloukkausta niiden tietojen perusteella, mitä Suomen ilmavoimissa koneen reitistä on tehty.

Puolustusministeriön mukaan Gulfstream IV G -tyyppinen kone kävi enimmillään yli 11 kilometriä Suomen puolella. Ilmatilan loukkaukset tapahtuivat Suomen ilmavoimilta saatujen tietojen mukaan kello 10.25 koneen lentäessä etelään ja paluumatkallaan kohti Upsalaa kello 13.

- Ruotsalaiskoneen matkaa seurattiin Suomen valvontalaitteilla sen matkalla Upsalasta kohti etelää. Kone lensi ensin itäkaakkoon ja oikaisi Suomen ilmatilan eteläisimmän mutkan. Kone lensi menomatkallaan Suomen ilmatilassa peräti 56 kilometrin matkan ja paluumatkallaan lyhyemmän matkan, kertoo viestintäjohtaja Ossi Kervinen pääesikunnasta.

- Suomen ilmavoimat teki ilmatilan loukkauksen vuoksi myös valvontalennot Hornet-hävittäjällä, mutta ruotsalaiskone oli jo silloin poistunut Suomen ilmatilasta, toteaa Kervinen.

Gulfstream Aerospace G-IV on pitkänmatkan liikelentokone. Sitä käytetään siviilikäytön lisäksi myös ilmavoimissa. Ruotsin Flygvärnetissä (ilmavoimissa) se on sekä VIP-kuljetuksiin että elektroniseen tiedusteluun käytetty lentokonetyyppi. Se kulkee Ruotsissa nimellä spaningplan, joka tarkoittaa valvontakonetta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.