Mainos

Ruotsi pitää ilmastonmuutosta pahimpana uhkana

Länsinaapuria huolettaa ilmastonmuutos. Venäjän kehitystä se kuvailee osin huolestuttavaksi, joskaan ei uhkaavaksi.

Ruotsi pitää ilmastonmuutosta ja ympäristöongelmia maan turvallisuuden vakavimpina uhkina.

Ruotsin puolueet jakavat tämän arvion tänään esitellyssä parlamentaarisen puolustuskomitean raportissa.Uhkakuvia vastaan Ruotsi puolustautuu yhdessä muiden maiden kanssa.

- Koemme globaalin ilmastonmuutoksen ja sen ympäristövaikutukset suurimmaksi uhaksi maamme turvallisuudelle. Muiksi vakaviksi uhkiksi koemme joukkotuhoaseiden leviämisen useampiin käsiin, komitean kokoomuslainen puheenjohtaja Göran Lennmark totesi raporttia esitellessään.

Raportissa katsotaan, että energiakysymyksillä ja energian saatavuudella on yhteyttä maiden turvallisuuteen, eikä uusiutuviin energialähteisiin siirtyminen voi siksi odottaa.

- Tämä on läpimurto. Kuusi valtiopäiväpuoluetta on täysin yksimielisiä näkökannoissaan, komitean sosiaalidemokraattinen jäsen Håkan Juholt sanoi.

Venäjä huolestuttaa

Raportissa todetaan Ruotsin seuraavan tarkoin Venäjän kehitystä ja pitävän sitä osin huolestuttavana. Mitään uhkakuvia ei kuitenkaan uskota idästä nousevan.

- Me olemme huolissamme Venäjän kehityksestä, jonka katsomme menneen autoritaariseen suuntaan, mutta emme koe uhkaa.Yksittäinen sotilaallinen uhka Ruotsia kohtaan on edelleenkin hyvin epätodennäköinen, Lennmark kiteytti raportin viestiä.

Lennmarkin johtama komitea ei katso, että Itämereen suunniteltu saksalais-venäläinen kaasuputki olisi mikään sotilaallinen uhka. Ruotsi lähestyy hanketta tiukasti ympäristöpoliittisesta näkökulmasta yhteistyössä muiden maiden kanssa.

Parin viikon kuluttua Ruotsin puolustusvoimat jättää oman raporttinsa, jossa se ennakoi omaa kehitystään 20 vuoden tähtäimellä eteenpäin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.