Mainos

Ruotsi pitää budjetin tiukalla

Ruotsin hallitus esitteli tänään ensi vuodelle tiukan budjetin, vaikka taloudellinen tilanne näyttää jonkin verran valoisammalta kuin aiemmin. Uutena asiana budjetissa on mm. neli-ja viisivuotiaille oikeus esikouluun. Myös alkoholin tuontisäädöksiä höllennetään.

Ruotsin kruunuja

Yksi syy budjetin tiukkuuteen oli sodan pelko Lähi-idässä. Valtiovarainministeri Bosse Ringholmin mukaan talous kasvaa ensi vuonna puoli prosenttia. Takaiskuja saattaa kuitenkin tulla Lähi-idän kehityksen sekä Yhdysvaltain ja Irakin välisen avoimen sodan uhan takia, varoitti Ringholm esitellessään hallituksen talousarvion valtiopäivien budjettikeskustelun aluksi.

-Nyt tuntuu turvalliselta tietää, että emme päästäneet menokarusellia vauhtiin silloin, kun meni hyvin, Ringholm sanoi.

Yhteiskuntakuiluja kavennetaan

Hallitus on asettanut budjettia laatiessaan uudistukset veronalennusten edelle.
-Uudistukset edellyttävät kasvua, Ringholm jatkoi.
-Ruotsin on edelleen oltava työtä tekevä ja kehittyvä maa, jotta hyvinvointi voisi lisääntyä. Suuret uudistuspaketit vaikuttaisivat melko ontoilta, jos niihin ei liittyisi kasvun lisäämiseen tähtääviä ehdotuksia, Ringholm sanoi.
Asuntojen rakentamista lisätään, ja vähiten ansaitsevien tuloveroa alennetaan.
-Ruotsista on tultava oikeudenmukaisempi. Tulokuilujen on kavennuttava, Ringholm sanoi.

Eläkeläiset ja lapsiperheet

Ruotsin ensi vuoden budjetin uutuuksia ovat 10 miljardin kruunun lisämääräraha vanhustenhuoltoon, vanhempainvakuutuksen katon korottaminen, opintotuen korottaminen ja oikeus kolmen tunnin yleiseen esikouluun neli- ja viisivuotiaille. Eläke nousee 300-500 kruunua (32-55 euroa) kuukaudessa ensi vuonna, kertoi Ringholm.

Tärkeällä sijalla budjetissa on myös työpaikkojen luominen niin maahanmuuttajille kuin ruotsalaisille sekä työpaikkailmapiirin parantaminen.

-Kenenkään ei tarvitse raataa itseään loppuun työssä, Ringholm sanoi. Sairauspoissaolot on määrä puolittaa vuotaan 2008 mennessä; osin painostamalla työnantajia ja osin panostamalla pitkäaikaissairaisiin. Nämä saavat mm. oikeuden omaan yhdyshenkilöön.

Alkoholimääräyksiä muutetaan


Ruotsiin saa vuodenvaihteen jälkeen tuoda enemmän alkoholia muihin EU-maihin tehdyiltä matkoilta. Uudet kiintiöt ovat 5 litraa viinaa, 6 litraa väkevää viiniä, 52 litraa viiniä ja 64 litraa vahvaa olutta.
EU:n ulkopuolisista maista tultaessa kiintiö muuttuu siten, että vahvaa olutta saa tuoda yhtä paljon kuin EU-maista eli 64 litraa.

Hallitus pitää ns. halpasavukkeita liian edullisina ja ehdottaa savukkeille minimiveroa ensi vuoden alusta. Halpasavukkeiden hinta nousee noin 3,50 kruunua (0,38 euroa) rasialta. Valtion kassaan kilahtaa siten 100 miljoonaa kruunua lisää verotuloina.

Hallitus haluaa tukea Ruotsin vientiyrityksiä ja ehdottaa 52 miljoonaa kruunua viennin edistämiseen vuonna 2003. Erityisesti hallitus haluaa edistää vientiä mm. Venäjälle, Baltian maihin, Kiinaan, Japaniin ja Meksikoon. Näitä määrärahoja on tarkoitus käyttää myös tuonnin tukemiseen. Ulkomaisten sijoittajien houkuttelemiseksi Ruotsiin korotetaan Invest in Sweden Agency -toimiston määrärahoja 13 miljoonaa kruunua.

Lisää kehitysapua

Kehitysaputavoite korotetaan ensi vuonna 0,81 prosenttiin bruttokansantuotteesta nykyisen 0,74 prosentin sijasta. Vuoden 2004 tavoite on 0,86 prosenttia uutena askeleena kohti yhden prosentin tavoitetta. Rahassa Ruotsin kehitysapu nousisi 7 miljardia kruunua (760 miljoonaa euroa) vuodesta 2002 vuoteen 2004. Kahdenvälistä kehitysapua lisätään kaikille alueille.

Ulkomaista syntyperää olevien oppilaiden tukemiseksi lisätään ruotsinkielen opettajien koulutusta. Opettajiksi koulutettavien on osattava opettaa myös erityislahjakkaita oppilaita. Piitimen musiikkikorkeakoulu ja Växjön yliopisto saavat kumpikin miljoona kruunua tähän tarkoitukseen.

Tukholman kuninkaanlinnan turvallisuuteen, linnojen ja niiden puistojen sekä kuningas Kaarle Kustaan edustuskuluihin ja kuninkaallisen perheen matkoihin myönnetään lisää määrärahoja.

(MTV3-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.