Mainos

Ruotsi päättää Lissabonin sopimuksesta viimeisten joukossa

Ruotsi on päättämässä Lissabonin sopimuksen hyväksymisestä Euroopan unionin viimeisten maitten joukossa. Ruotsin valtiopäivät hyväksyy sopimuksen torstaina, ellei määrävähemmistö onnistu pitkittämään päätösprosessia.

Vaikka Ruotsilla on hyvin EU-myönteinen hallitus, maa on ajautunut Lissabonin sopimuksen hyväksymisessä jälkijoukkoon EU:n 27 jäsenmaan joukossa.

Irlanti on hylännyt sopimuksen kansanäänestyksessä, kun taas Puola ja Tshekki eivät ole vielä ehtineet tehdä päätöstä. Ruotsin valtiopäivät kokoontuu päättämään hyväksymisestä torstaina puoliltapäivin.

Hyväksynnän puolella ovat kaikki neljä porvarillista hallituspuoluetta. Myös sosiaalidemokraatit kannattavat hyväksyntää, vaikka puolueen jäsenet ovatkin napisseet joistakin sopimuksen yksityiskohdista.

Asian käsitellyt valtiopäivien ulkoasiainvaliokunta ehdottaa, että valtiopäivät tekisi päätöksen kolmen neljäsosan määräenemmistön päätöksellä. Tähän hallituspuolueiden ja sosiaalidemokraattien voimat riittävät, jos kukaan ei lipeä joukoista.

Ympäristöpuolue vihreät ja vasemmistopuolue vastustavat periaatteessa koko Lissabonin sopimuksen hyväksymistä. Ne haluaisivat, että asiasta järjestettäisiin kansanäänestys. Koska ne eivät ole saaneet tätä vaatimustaan läpi, ne haluaisivat, että päätöstä siirrettäisiin vuodella.

Lisäksi muutamat porvarilliset valtiopäiväedustajat katsovat, että Lissabonin sopimus on niin suurisuuntainen että se tulisi rinnastaa perustuslain muuttamiseen. Perustuslain muuttaminen vaatii kahta valtiopäiväpäätöstä siten, että päätösten välissä on vaalit. Jos valtiopäivät nielee tämän marssijärjestyksen, Ruotsi voisi hyväksyä sopimuksen aikaisintaan syksyllä 2010.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.