Mainos

Ruotsi päättää huomenna Kosovo-joukoista

Ruotsin hallituksen odotetaan päättävän jo huomenna, että valtiopäiville annetaan esitys ruotsalaisten rauhanturvaajien lähettämisestä Kosovoon, jos ja kun kansainvälisten rauhanturvaajien lähettäminen tulee ajankohtaiseksi.

Ruotsin hallituksen esitys on Ruotsin uutistoimiston TT:n saamien tietojen mukaan väljä sanamuodoltaan. Esityksessä ei oteta kantaa siihen, minkätyyppisiä joukkoja Kosovoon lähetetään. Julkisessa keskustelussa ovat Ruotsissa vaihtoehtoina olleet kevytaseinen ruotsalais-suomalainen pataljoona sekä täysruotsalainen raskasaseinen pataljoona. Pitkään asiaa pohdittuaan Ruotsin hallitus on päättänyt jättää asian tältä osin vielä avoimeksi.

Valmisteluja Suomen ja Ruotsin yhteisen Kosovo-joukon lähettämiseksi on tehty jo jonkin aikaa. Yhteiseen pataljoonaan on kaavailtu 230 suomalaista ja 460 ruotsalaista sotilasta. Ruotsin puolustusvoimien komentaja Owe Wiktorin sanoi maaliskuussa, että hän pitää pelkästään ruotsalaisista koostuvaa pataljoonaa parempana kuin monikansallista pataljoonaa. Wiktorinin mukaan Kosovossa saatetaan joutua taistelutilanteisiin, joissa yhden maan pataljoona olisi sotilaallisista syistä suotavampi kuin monikansalliset joukot.

Pohjoismaiden puolustusministerien kokouksessa Norjassa tämän viikon alussa korostettiin, että rauhanturvajoukkojen lähettämiselle Kosovoon on saatava YK:n valtuutus. Puolustusministerien kokouksessa vieraillut Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev sanoi, että Kosovo-joukkoihin voivat osallistua vain "moraalisesti puhtaat" maat. Tämä oli viittaus Naton pommituksiin Jugoslaviaa vastaan - ja näyttäisi jättävän Tanskan ja Norjan, Nato-maat, rauhanturvajoukkojen ulkopuolelle. Venäjä itse on sen sijaan Sergejevin mukaan valmis osallistumaan Kosovo-joukkoihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.