Ruotsi olisi valmis lähettämään joukkoja Syyriaan yhdessä suomalaisten kanssa

Ruotsin armeija olisi valmis lähettämään kriisinhallintajoukkoja yhdessä suomalaissotilaiden kanssa Syyriaan sisällissodan päätyttyä.

Suomen ja Ruotsin yhteinen tukikohta Pohjois-Afganistanissa puretaan ensi vuonna ja samalla joukot kotiutetaan. Kaikkien osapuolten mielestä yhteistyö on sujunut hyvin, ja sitä halutaan jatkaa esimerkiksi Syyriassa. Asiasta on keskusteltu useaan otteeseen Ruotsin hallituksessa.

-Toivomme diplomaattista ratkaisua järjestyksen palauttamiseksi, mutta varmuudella sinne tarvitaan myös sotilasyksiköitä. Jos niin käy, erittäin todennäköisesti pohjoismaat muodostaisivat yhdessä joukko-osastoja eri tehtäviin, toteaa Ruotsin puolustusvoimien komentaja, kenraali Sverker Göranson MTV3 Uutisten haastattelussa.

Göranson myöntää, että tehtävä Syyriassa olisi rauhanturvaajille poikkeuksellisen vaarallinen verisen sisällisssodan osapuolten välissä.

- Olosuhteet ovat hankalat, mutta uskoisin että ruotsalaiset, suomalaiset ja norjalaiset taistelujoukot ovat riittävän taitavia ja hyvin koulutettuja, kommentoi Göranson.

Tanska on menettänyt Afganistanin levottomassa Helmandin maakunnassa yli 40 miestä, mutta sen osallistumista kriisinhallintakomennukseen ei ole juurikaan Tanskassa asetettu kyseenalaiseksi. Kuinka suuria omia tappioita Syyrian tapaisessa maassa ruotsalainen mielipide olisi valmis hyväksymään?

-On mahdotonta asettaa tappioille ylärajaa, mutta asiasta on käytävä jatkuvaa keskustelua kotimaassa, toteaa Göranson.

Göranson esitelmöi huomenna Maanpuolustuskorkeakoulussa Helsingissä.

Haglund: Syyrian aselepoon vielä pitkä matka

Puolustusministeri Carl Haglund pitää todennäköisenä, että jos Suomi on tulevaisuudessa Syyrian-tehtävässä mukana, niin se tapahtuu yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Haglund korostaa, että Syyrian aselepoon on kuitenkin vielä pitkä matka.

-Olemme aika kaukana siitä pisteestä, milloin Syyriaan olisi mahdollista lähettää kriisinhallintajoukkoja. Mutta jos ja kun se jonain päivänä ajankohtaistuu, niin Suomea varmasti toivotaan siihen mukaan. On todennäköistä, että jos lähtisimme, niin yhteispohjoismaisella panostuksella olisi paras tapa lähteä. Mutta tässä on vielä monta tekijää ja aikanaan siitä pitää tehdä päätökset eduskunnassa, kommentoi Haglund

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat