Mainos

Ruotsi luopuu puolueettomuudesta

Ruotsi on saamassa uuden turvallisuuspoliittisen opin, jonka mukaan Ruotsi on sotilaallisesti liittoutumaton, mutta ei enää puolueeton.

Turvallisuuspolitiikan entisen kulmakiven, puolueettomuuden, katsotaan olleen aiemmin hyväksi Ruotsille. Nyt puolueettomuutta ei enää pidetä itsestään selvänä linjana sotatilanteessa.

Uuden linjauksen ovat laatineet hallituspuolue sosiaalidemokraatit sekä maltillinen kokoomus, keskustapuolue ja kristillisdemokraatit. Muiden puolueiden edustajat pääsivät ottamaan kantaa tekstiin tänään puoluejohtajatapaamisessa.

Uuden linjauksen mukaan Ruotsin tulee varmistaa turvallisuutensa olemalla yhteistyössä muiden maiden kanssa esimerkiksi YK:ssa ja EU:ssa. Tekstin mukaan Ruotsin turvallisuuspolitiikan päämääränä on varmistaa Ruotsin itsenäisyys, myötävaikuttaa lähialueen vakauteen ja turvallisuuteen sekä vahvistaa kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta.

Puolueettomuus palvellut hyvin


-Ruotsi on sotilaallisesti liittoutumaton. Tämä turvallisuuspoliittinen linja, joka antaa mahdollisuuden puolueettomuuteen konflikteissa lähialueillamme, on palvellut meitä hyvin, sanotaan uutistoimisto TT:n saamassa tekstiversiossa.

Linjauksessa todetaan, että vastedes turvallisuutta uhkaavat monet muutkin vaarat kuin sotilaalliset konfliktit. Näitä uhkia torjutaan parhaiten yhteistyössä muiden maiden kanssa. Yhteistyöelimistä mainitaan YK ja EU.

Ruotsin turvallisuuspolitiikan keskeisenä osana on luotettava puolustuskyky, sanotaan puolueiden laatimassa ohjelmassa. Ruotsi toimii aktiivisesti myös aseidenriisunnan hyväksi ja joukkotuhoaseiden leviämisen estämiseksi.

Ruotsin johtavat poliitikot ovat jo käyttäneet uuden linjauksen sanamuotoja. Pääministeri Göran Persson totesi syksyllä Ruotsin valtiopäivillä, että puolueettomuus on aiemmin sopinut hyvin Ruotsille. Ulkoministeri Anna Lindh on puolestaan sanonut, että Ruotsin olisi vaikea suhtautua puolueettomasti konfliktiin, jossa yhtenä osapuolena olisi esimerkiksi jokin EU:n jäsenmaa.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.