Mainos

Ruotsi liittyy henkilömiinat kieltävään sopimukseen

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi tänään Ruotsin liittymisen ns. Ottawan sopimukseen, joka kieltää henkilömiinojen käytön, tuotannon, varastoimisen ja myynnin toisiin maihin.

Päätöksen jälkeen Ruotsin on tuhottava kaikki henkilömiinavarastonsa neljän vuoden sisällä. Ottawan sopimus edellyttää jäsenmailta myös osallistumista miinanraivaukseen, miinojen uhrien avustamiseen ja sopimuksen valvomiseen.

Ruotsin liittyminen sopimukseen vaati eräiden lakien muutoksia, jotka valtiopäivät hyväksyi tänään. Tähän mennessä 131 maata on liittynyt sopimukseen ja 52 maata on ehtinyt myös ratifioida sen.
-Tämä oli suuri ja tärkeä askel oikeaan suuntaan, kommentoi Ruotsin Punaisen Ristin pääsihteeri Peter Örn valtiopäivien päätöstä.

Ruotsin Punainen Risti ja Pelastakaa lapset -järjestö ovat vuosikausia vaatineet Ruotsia luopumaan henkilömiinoista. Ruotsin puolustusvoimat on pitkään harannut hanketta vastaan. Kaksi vuotta sitten silloinen puolustusministeri Thage G. Peterson muutti kuitenkin mieltään asiassa, ja vuoden 1996 joulukuussa valtiopäivät kielsi miinojen käytön ja määräsi puolustusvoimien käytössä olevat miljoonat henkilömiinat tuhottaviksi vuoden 2001 loppuun mennessä. Asevoimat pitää miinojen tarkkaa lukumäärää puolustussalaisuutensa eikä ole paljastanut määriä.

Puolustusvoimat kehittelee parhaillaan henkilömiinat korvaavaa aseistusta. Puolustusvoimia vaivaavat talousongelmat ovat haitanneet kehittelytyötä.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.