Mainos

Ruotsi laskemassa alkoholiveroa roimasti

Selvitysmies ehdottaa rajua leikkausta Ruotsin alkoholiveroon. Tällä pyritään saamaan kuriin ruotsalaisten lisääntynyt alkoholintuonti.

Suunnitelmat laskea Ruotsin alkoholiveroa herättävät länsinaapurissa huolta alkoholin ongelmakäytön lisääntymisestä. Verotuksen uudistamista selvittänyt kansanedustaja Kent Härstedt esitti tänääm hallitukselle 40 prosentin leikkausta alkoholiveroon ensi vuoden alusta lähtien.

Hallitus oli pyytänyt Härstedtiä selvittämään, miten ruotsalaiset saataisiin ostamaan viinansa jälleen kotimaasta. Valtion mistaman Systembolagetin myyntiluvuissa näkyy selvästi, että naapurimaiden halpa alkoholi houkuttaa etenkin eteläisen Ruotsin asukkaita.

Härstedt keventäisi erityisesti väkevien alkoholijuomien verotusta. Hän ehdottaa myös tullin ja poliisin voimavarojen lisäämistä sekä salakuljetuksesta langetettavien rangaistusten koventamista. Yhteistyö Pohjoismaiden ja Baltian maiden välillä on Härstedtin mukaan välttämätöntä, jotta alkoholinkulutuksen haittavaikutukset voitaisiin minimoida. Hän ehdottaa myös varoitustekstejä Euroopan unionin alueella myytävien alkoholijuomien pakkauksiin.

Lisääntyvä kulutus huolettaa

Alkoholiveron alennuksen arvioidaan lisäävän väkevien alkoholijuomien kulutusta Ruotsissa kahdeksan prosenttia ja alkoholin kokonaiskulutusta noin kaksi prosenttia.

- Viinaveron laskemista on valitettavasti harkittava kansanterveyden vuoksi, Systembolagetin toimitusjohtaja Anitra Steen sanoi.Hän toivoi valtiopäivien tekevän lopullisen päätöksen verotusuudistuksesta mahdollisimman pian.

Kansanterveyden ohella hallitusta huolestuttavat hupenevat verotulot: väkevien myynti laski heinäkuussa lähes viidenneksellä verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Ruotsin kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Gunnar Ågren ei ole Härstedtin ehdotuksesta innoissaan. Hän uskoo halvan viinan näkyvän nopeasti onnettomuus- ja pahoinpitelytilastoissa.

- Jos Systembolagetin markkinaosuutta halutaan kasvattaa viinaveroa laskemalla, on välttämätöntä ryhtyä suojelemaan niitä ihmisryhmiä, jotka kärsivät alkoholinkulutuksen kasvusta eniten.

Mahdollisesta veronalennuksesta päättää lopulta Ruotsin valtiopäivät. Vihreät ja vasemmisto ovat vastustaneet alennuksia, sosiaalidemokraateista löytyy sekä alennusten kannattajia että vastustajia.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.