Mainos

Ruotsi lähettää pataljoonan Kosovoon

Ruotsin hallitus päätti tänään lähettää täysruotsalaisen pataljoonan valvomaan mahdollista tulitaukoa Kosovossa. Edellytyksenä joukon lähettämiselle on, että YK tai Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj sopii joukon lähettämisestä.

Seuraavaksi ruotsalaisjoukon lähettämisestä päättää Ruotsin valtiopäivät. Ruotsin hallitus ei määritellyt joukon kokoa. Vaikka kansainvälisen rauhanturvajoukon lähettämisestä ei ole vielä päätöstä, haluaa hallitus ruotsalaisjoukon olevan tarvittaessa valmis.

Ruotsalaisjoukon rahoitus on yhä ratkaisematta. Jos Ruotsi lähettää suuren joukon eli 700-800 miestä ajoneuvoineen, nousevat kulut hyvin korkeiksi, ehkä miljardiksi kruunuksi eli 660 miljoonaksi markaksi vuodessa. Puolustus- tai ulkoministeriöllä ei ole noita varoja käytössään.

Ruotsin hallitus sanoo monen seikan viittaavan nyt siihen, että liittoutumattomilla mailla voi olla merkittävä osuus Kosovon rauhanturvatehtävistä sodan jälkeen.

Kosovossa odottaa miinanraivaus

Tähän asti on keskustelussa rauhanturvajoukosta ollut kaksi vaihtoehtoa: Toinen on ollut kevytaseinen ruotsalais-suomalainen pataljoona, joka voisi olla valmis lähetettäväksi elokuussa. Toinen on ollut raskasaseinen täysruotsalainen joukko, joka voisi lähteä matkaan lyhyellä varoitusajalla, jos hyödynnettäisiin jo olemassa olevaa valmiusjoukkoa Swerapia.

Kosovon rauhanturvajoukkojen päätehtävänä on suojata runsaan miljoonan albaanin paluuta. Operaatioon on ryhdyttävä melko pian, jotta pakolaiset eivät menehtyisi talven tullessa.

Serbit ovat kaivaneet Kosovon maaperään tuhansia miinoja, jotka on raivattava. Jälleenrakennustehtävä Kosovossa on suuri, sillä aineellinen tuho on valtava serbien järjestelmällisen tuhoamisen ja Naton pommitusten jäljiltä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.