Mainos

Ruotsi keskeytti irakilaisten kotiinpalauttamiset

Ruotsi on joutunut keskeyttämään turvapaikanhakijoiden palauttamisen Irakiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen vetoomuksen jälkeen. Tuomioistuin pitää mahdollisena, että osa karkotetuista joutuu kotimaassaan vainon kohteeksi, vaikka Ruotsin viranomaiset ovat päätelleet toisin.

Ruotsiin on paennut Irakin sodan jaloista peräti 60 000 turvapaikan hakijaa. Tähän mennessä joka kymmenes on palautettu - virallinen perustelu on turvatilanteen kohentuminen Irakissa.

Mutta Ruotsin turvapaikkalinja on tiukkenemassa. Siitä huolimatta, että varsinkin maan kristittyjen ja muiden vähemmistöjen edustajat ovat joutuneet sodan jälkimainingeissa vainon kohteeksi.

Muun muassa Ruotsin kirkko vastustaa turvapaikanhakijoiden palauttamista Irakiin. Tällä hetkellä jo tuhansia irakilaisia piileksii eri puolilla maata välttääkseen päätöksen toimeenpanon.

- Meitä ei suojella Irakissa mitenkään. Jokaisella ryhmittymällä on omat turvajärjestelynsä. Mutta mandialaisia ei suojele kukaan, kuvailee turvapaikanhakija Wejdan Al-Kamisi tilannetta.

- Jokainen tapaus käsitellään erikseen, ja sen perusteella moni saa turvapaikan. Tällaisia on hakijoista yli puolet, sanoo johtava lakimies Mikael Ribbervik Ruotsin siirtolaisuusvirastosta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.