Ruotsi käy vaaleihin

Ruotsalaiset äänestävät valtiopäivävaaleissa sunnuntaina.

Poikkeuksellista vuoden 2010 vaaleihin verrattuna on se, että hallitus saattaa tällä kertaa vaihtua. Yhtä poikkeuksellista oli taannoin se, että maltillinen kokoomus pääministeri Fredrik Reinfeldtin johdolla sai jatkaa Ruotsin ruorissa toisen kauden.

Ruotsidemokraateista puhuu ulkomainen media

Vaaleja raportoivan median mielenkiinto on (jälleen) Ruotsidemokraattien avoimesti maahanmuuttovastainen puolue. Ruotsissa valtaosa väestä tuntee häpeää puolueen olemassaolosta. Jopa niin paljon, että siitä ei haluta puhua lainkaan.

Ruotsidemokraatit ovat vahvoilla. Häpeätahra tai ei, puolueelle ennustetaan reilun kymmenen prosentin kannatusta, joka ei  tunnu horjuvan skandaaleista ja yleisestä paheksunnasta huolimatta. Ruotsidemokraattien äänestäjät ovat uskollisia ja puolueelle povataan  vaaánkieliasemaa vaalien jälkeen.  Niillä eväillä puolue saattaa onnistua horjuttamaan paitsi pääministerin valintaa niin myös budjettia.

Myös pieni feministipuolue on saanut julkisuutta, mutta sen ei odoteta Eurovaalimenestyksestä huolimatta yltävän valtiopäiville. Puolue onkin lähinnä vaalien kuriositeetti.

Puolue- vai henkilövaalit

Professori ja valtiotieteilijä Tommy Möller Tukholman yliopistosta kuvailee värikkäästi, kuinka ruotsalaisten mielestä Suomi on julkkisehdokkaineen suorastaan pelottava esimerkki vaalien henkilöitymisestä. Ruotsalaiset näkevät itsensä mieluusti uurnilla äänestämässä puolueista ja asioista.

Nyt on pientä lipsumista nähtävissä, sillä sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven ja Reinfeldt tavoittelevat molemmat pääministerin postia. Reinfeldin esittelemää vaaliohjelmaa pidetään kuitenkin  köyhänä. Reinfeldtin on luotettava nyt myös karismaansa.

Löfvenin ay-tausta ja poliittinen kypsymättömyys askarruttavat. Riittäkö osaaminen pääministerille?

Reinfeld on kerännyt pisteitä hyvänä hallituksen johtajana ja ulkopolitiikan osaajana. Näissä vaaleissa kukaan ei ole myöskään välttynyt siltä tiedolta, että Ruotsiin on onnistuttu luomaan tuhansia uusia työpaikkoja (tosin väestö on kasvanut nopeammin) ja talousennuste sekä tälle että ensi vuodelle on ainakin toistaiseksi plussan puolella.

Vaikka Reinfeldt on onnistunut varsin nopeasti kirimään SD:n etumatkaa  umpeen, professori  Möller ei vielä jaksa uskoa istuvan pääministerin voittoon. Hänen mukaansa epäkiitollinen tehtävä muodostaa mahdollinen vähemmistöhallitus jäänee Löfvenille. Reinfeldtin loppukiri ja ohitus oikealta ei voi kuitenkaan olla kokonaan poissuljettu vaihtoehto.

Pienemmistä puolueista nykyisessä oikeistohallituksessa istuva Keskustapuolue on onnistunut saamaan lisäkannatusta palaamalla perinteisten äänestäjien pakeille. Puolueelle povataan noin 6 prosentin kannatusta.

Lue myös:

    Uusimmat