Mainos

Ruotsi käy Estonia-kuvat uudelleen läpi

Vuosina 1994 ja 1996 hylystä otetut kuvat tutkitaan uudelleen, mutta uusia sukelluksia ei tehdä.

Ruotsi aikoo tutkia uudelleen autolautta Estonian hylystä otetut kuvat ja videofilmit.

Ruotsin valtion rikosteknisen laboratorion on tarkoitus selvittää, tukevatko vuosina 1994 ja 1996 hylystä otetut kuvat kansainvälisen onnettomuustutkintalautakunnan loppuraportin johtopäätöksiä onnettomuuden syistä.

Julkisuudessa on jo vuosia esitetty erilaisia salaliittoteorioita Estonian uppoamisesta. On myös väitetty, että kuvia ja videofilmejä olisi käsitelty.

Ruotsilla ei kuitenkaan ole aikeita esittää Estonian hautarauhan kumoamista uusien sukellusten tekemiseksi.

Kari Lehtola: Turhaa

Kari Lehtola

Onnettomuuslautakunnassa työskennellyt Kari Lehtola pitää Ruotsin aikeita turhina. Hänen mielestään nauhoilta ei löydetä mitään, mikä ei tukisi lautakunnan johtopäätöksiä.

- Kyllä minun mielestäni Viron, Suomen ja Ruotsin hallituksilla on kaikki nämä vuodet ollut käsitys, että meidän raportti on luotettava, eikä sitä ole horjutettu. Huolimatta siitä, että yritystä on ollut monennäköistä, Lehtola sanoo.

Lehtolan mukaan tällä hetkellä on liikkeellä toisinajattelijoita, joiden mukaan Estonian turma ei ollut onnettomuus vaan sen syynä olisi esimerkiksi räjähdys. Lehtola sanoo, että näitä toisinajattelijoita on noin tusinan verran ja he tuntevat toisensa hyvin.

- Nyt sekä Viron että Ruotsin parlamenteissa toimii muutaman kansanedustajan ryhmä, joille nämä dissidentit toimivat henkisinä imettäjinä. Ruotsissa heidän keulakuvanaan toimii ympäristöpuolueen Lars Ångström ja Virossa Evelin Sepp.

Väitteitä videofilmien käsittelystä Lehtola pitää täysin tuulesta temmattuina. Hänen mukaansa nauhoilla on katkoksia, mutta ne selittyvät johdon takertumisella ja välillä kamera siirrettiin toiseen paikkaan, jolloin se kytkettiin pois päältä. Tällä hetkellä nauhat ovat keskusrikospoliisin hallussa.

-Meillä ei ole mitään pelättävää, Lehtola sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.