Mainos

Ruotsi karkottaa venäläisdiplomaatteja vakoiluepäiltynä

Ruotsi on karkoittanut kaksi venäläistä diplomaattia Ericsson-yhtymän vakoilujupakassa.

Ruotsin hallitus on karkottanut kaksi venäläisdiplomaattia Ericssonin vakoilujutun vuoksi. Päätöksen teki Ruotsin ulkoministeriö korkein johto yhteistyössä Ruotsin hallituksen kanssa. Venäjä uhkasi vastata karkotuksiin.

-Ulkoministeriö on ilmoittanut Venäjän suurlähetystölle, että kaksi sen työntekijää on julistettu ei-toivotuiksi henkilöiksi, koska he ovat toimineet diplomaattisen asemansa vastaisesti, sanoi Hans Dahlgren ulkoministeriöstä.

Hänen mukaansa venäläisdiplomaatit ovat jo poistuneet maasta.

-En voi kuitenkaan kertoa tarkemmin, milloin tämä tapahtui, hän totesi. Venäjä sanoi tänään uutistoimisto Interfaxin mukaan pitävänsä itsellään oikeuden ryhtyä "tarvittaviin vastatoimiin" karkotusten vuoksi.

Kolme vangittu vakoilujutun yhteydessä

Karkotukset ovat seurausta viime viikolla paljastuneesta vakoilusta, jossa telealan suuryrityksen Ericssonin tietoja epäillään joutuneen venäläisten käsiin.

Kolme henkilöä pidätettiin viime viikon tiistaina Tukholman alueella epäiltyinä vakoilusta. Pääepäilty pidätettiin juuri kun hän oli tapaamassa Venäjän suurlähetystössä työskennellyttä tiedustelu-upseeria. Pidätyksen yhteydessä takavarikoitiin aineistoa, joka oli Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon mukaan tarkoitus luovuttaa venäläismiehelle.

Tukholmassa pidätetyt vangittiin perjantaina. He ovat kaikki olleet tai ovat edelleen Ericssonin palkkalistoilla. Miesten kuulustelut jatkuvat myös tänään.

Pääepäilty paljastanut tietoja Jas-hävittäjistä?

Ericsson ei tänään halunnut kommentoida karkotuksia. Aiemmin yrityksestä on vakuutettu, että vakoilusta on aiheutunut vain rajallista haittaa yritykselle. Poliisitutkinnan lisäksi Ericsson tekee myös oman selvityksensä tapahtuneesta.

Iltapäivälehti Aftonbladetin mukaan ruotsalainen pääepäilty olisi luovuttanut venäläisille tietoja Ericssonin valmistamasta tutkajärjestelmästä, joka on kehitetty erityisesti ruotsalaista Jas 39 Gripen -hävittäjää varten. Miehellä on korkean tason tekninen koulutus ja hän on syvällisesti perehtynyt tutkajärjestelmiin.

Ericsson on hyllyttänyt pidätettyjen lisäksi kaksi muuta työntekijäänsä, jotka ovat olleet yhteydessä pääepäiltyyn.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 11.11.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.