Mainos

Ruotsi karkottaa kaksi irakilaisdiplomaattia

Ruotsi on päättänyt karkottaa kaksi irakilaista diplomaattia. Lähteiden mukaan yksi karkotetuista on Irakin asiainhoitaja. Myös Suomi on saanut USA:lta vastaavanlaisen karkotuspyynnön

Ruotsi karkottaa kaksi irakilaista diplomaattia, kertoi uutistoimisto TT tänään. Lähteiden mukaan yksi karkotetuista on Irakin asiainhoitaja Qassim H.J. al-Zuhairi.

Yhdysvallat on pyytänyt noin 60:tä maata karkottamaan irakilaisia tiedustelupalvelun agentteja, jotka toimivat diplomaatin tehtävissä. Ennen Ruotsia irakilaisia diplomaatteja ovat karkottaneet Romania, Filippiinit ja Australia.

-Päätös on tehty perusteellisen harkinnan ja suojelupoliisin tarkkojen tutkimusten jälkeen. Syynä on lähetystön harjoittama irakilaispakolaisten vakoilu, kommentoi Ruotsin pääministeri Göran Persson.

Irakin lähetystöhenkilökunnan vahvuus Ruotsissa on viisi. Lähetystöä johtaa Irakin asiainhoitaja, jonka alaisuudessa työskentelee ensimmäinen lähetystösihteeri ja kolme lähetystöneuvosta.

Ruotsin Irakin-suurlähetystö on ollut suljettuna jo vuosia, minkä vuoksi Irakilla ei ole Ruotsissa omaa suurlähettilästä.

Irakin Ruotsin-suurlähetystö kommentoi uutista ainoastaan vahvistamalla. että Ruotsin ulkoministeriö on ollut yhteydessä lähetystöön.

Yhdysvallat on pyytänyt noin 60:tä maata karkottamaan Irakin tiedustelupalvelun agenteiksi epäiltyjä diplomaatteja.

USA ollut yhteydessä myös suomalaisviranomaisiin

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan Yhdysvallat on ollut yhteydessä myös suomalaisviranomaisiin irakilaisdiplomaattien karkotuksen tiimoilta.

Lipponen kommentoi irakilaisdiplomaattien karkotusta Ruotsista vain ulkomaalaisille toimittajille järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Helsingissä tänään.

Ruotsin uutistoimiston TT:n toimittajan mukaan Lipponen sanoi tiedotustilaisuudessa, että Suomi suhtautuu erittäin vakavasti asiaan.

Suomalaisviranomaiset "tutkivat ja arvioivat tietysti, onko irakilaisdiplomaattien joukossa niitä, joiden toiminta ei ole sopusoinnussa heidän diplomaatin asemansa kanssa", kertoi Lipponen TT:n toimittajalle. -En voi kertoa tämän tutkimuksen tuloksista, mutta olemme läheisessä yhteydessä Ruotsiin tässä asiassa, sanoi Lipponen TT:n mukaan.

TT:n toimittaja kysyi Lipposelta, oliko Suomi vastannut Yhdysvaltojen asiassa tekemään kyselyyn. -Viranomaiset ovat keskustelleet asiasta, mutta me emme ole vastuussa tekemisestämme millekään muulle hallitukselle tässä kysymyksessä. Jos päätös tehdään, niin se on suomalaisten päätös, vastasi Lipponen TT:lle.

Ulkoministeriöstä kerrottiin, että asiasta ei ole tehty vielä päätöstä, eikä haluttu antaa lisätietoja selvittelyistä. Yhdysvaltojen yhteydenotosta kerrottiin alunperin viime viikolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.