Mainos

Ruotsi kampanjoi uusnatsismia vastaan

Uusnatsismin leviäminen ruotsalaisten nuorten keskuudessa huolestuttaa Ruotsin poliitikkoja. Ruotsin valtiopäivillä järjestettiinkin tiistaina natsismin uhreille omistettu muistotilaisuus, jonka tarkoituksena oli välittää tietoa natsien julmuuksista.

Ruotsin pääministeri Göran Persson on tehnyt myös aloitteen valistuskampanjasta, jossa kerrottaisiin 11 miljoonan juutalaisen kohtalosta natsien keskitysleireillä. Persson on ollut suorastaan hämmentynyt siitä, miten tietämättömiä ruotsalaiset nuoret ovat juutalaisvainoista.

Tiistaista muistotilaisuutta seurasi eduskunnan lehtereillä joukko lukiolaisia, ja paikalla olivat myös kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia. Muistotilaisuus välitettiin suorana televisiolähetyksenä.

Uusnatsismia vastaan taistellaan Ruotsissa monella rintamalla. Uusnatseja vastaan on nostettu viime aikoina myös syytteitä etupäässä ulkomaalaisvihaa lietsovan musiikin tuottamisesta ja levittämisestä.

Ruotsin poliisi on tehnyt joitakin iskuja uusnatsien musiikkifestivaaleille. Ruotsalaiset lait tekevät musiikin tuottajien syyttämisen kuitenkin vaikeaksi, sillä vastuukysymykset ovat varsin epäselviä.

Parhaillaan on käynnissä oikeudenkäynti norjalaista, nyttemmin Ruotsissa asuvaa uusnatsijohtajaa Erik Blüchleriä vastaan. Oikeudenkäynnistä toivotaan valaisevaa ennakkotapausta. Ruotsin uusnatsismilla on vahvat juurensa ulkomaalaisvihassa. Ruotsi on ottanut vastaan huomattavan määrän maahanmuuttajia. Peräti 11 prosenttia väestöstä on ulkomaalaista syntyperää.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.