Mainos

Ruotsi jää ulos Emun ensivaiheesta

Pääministeri Göran Persson ilmoitti tänään, että Ruotsi ei liity mukaan talous- ja rahaliitto Emuun sen alusta eli vuodesta 1999 alkaen. Sosiaalidemokraattisen puolueen johto haluaa kuitenkin jättää avoimeksi mahdollisuuden, että Ruotsi liittyy mukaan myöhemmin, Persson sanoi.

Perssonin mukaan päätös perustui siihen, että puoluejohto pitää Emu-hanketta vielä "horjuvana" ja "heikkona" ja ruotsalaisten tuki rahaliitolle on heikkoa. Tämä johtuu Perssonin mukaan siitä, ettei EU-jäsenyys ole ollut sitä mitä monet ruotsalaiset ovat odottaneet.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun hallitsevat sosiaalidemokraatit lausuivat julkisesti näkemyksensä Ruotsin mahdollisesta Emu-jäsenyydestä.

Perssonin mukaan päätös Ruotsin liittymisestä Emuun tulee alistaa jonkinlaiselle vaalille. Kyseeseen voi tulla kansanäänestys, ylimääräiset vaalit tai tavalliset valtiopäivävaalit.

Valtiovarainministeri Erik Åsbrink sanoi, ettei sosiaalidemokraattien kanta vaikuta kysymykseen Ruotsin liittymisestä valuuttakurssimekanismi Ermiin. Ruotsin kruunun kytkeminen Ermiin ei ole ajankohtainen asia, Åsbrink sanoi.

Lipponen: Ruotsi ei jää ulkopuolelle pitkäksi aikaa

Pääministeri Paavo Lipponen ei usko, että Ruotsi jää kovin pitkäksi aikaa Emun ulkopuolelle. Lipponen pahoittelee Ruotsin tekemää linjausta, koska se heikentää pienten maiden vaikutusvaltaa ja pohjoismaista linjaa.

Pääministeri toivoo, että Tanskassa päädytään vielä myönteiselle kannalle. Lipponen korostaa, ettei Ruotsin ratkaisu vaikuta Suomen Emu-suunnitelmiin.
(STT-TT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.