Mainos

Ruotsi ja Tanska valmiit reiluihin päästövähennyksiin EU:ssa

Eu-komissio on ehdottanut 20 prosentin leikkausta päästöihin. Suomi ei kannata yksipuolisia leikkauksia.

Ruotsi ja Tanska ovat valmiita leikkaamaan EU:n hiilidioksidipäästöjä selvästi esitettyä enemmän. Maiden mielestä EU voisi leikata päästöjään yksipuolisesti 30 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Maat ovat siten aivan toisella linjalla kuin Suomi, joka vastustaa toistaiseksi yksipuolisia vähennyksiä. Suomen hallitus pelkää leikkausten haittaavan kilpailukykyä.

EU:n ympäristöministerit keskustelevat ilmastonmuutoksen torjunnasta tiistaina Brysselistä. Enemmistö jäsenmaista kannattaa yksipuolisia päästövähennyksiä, joskaan eivät välttämättä yhtä korkeita kuin Tanska ja Ruotsi.

Komissio ja puheenjohtajamaa Saksa ovat esittäneet päästöjen leikkausta joka tapauksessa 20 prosentilla. Luku voisi olla 30 prosenttia, jos muut kansainväliset saastuttajat saadaan mukaan uuteen ilmastosopimukseen.

Saksan ja komission mukaan EU:n on oltava ilmastoasioissa edelläkävijä myös sen jälkeen, kun Kioton ilmastosopimus päättyy vuonna 2012.

Esitystä tukevat Saksan ohella muun muassa suurmaat Britannia ja Ranska. Varsinkin vallasta kesällä luopuva Britannian pääministeri Tony Blair on tehnyt päästöleikkauksista viimeisen suuren tavoitteensa.

Suomen hallitus on kantoineen selvässä vähemmistössä. Suomen kanssa samaan ryhmään kuuluvat lähinnä Puola sekä muutama muu köyhempi Itä-Euroopan maa.

Päätös leikkauksista vaatii jäsenmaiden yksimielisyyden. Siten on todennäköistä, että päätöksenteko jää vasta maaliskuun EU-huippukokoukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.