Ruotsi ja Norja tiivistävät sotilaallista yhteistyötä?

Yhteistyöaloiksi haluttaisiin muun muassa koulutus, sotaharjoitukset, lentokuljetukset kansainvälisiin tehtäviin sekä kalustohankinnat. Norjalais-ruotsalainen yhteistyö on lisännyt kiinostusta yhteistyöhön muuallakin pohjolassa.

Ruotsin ja Norjan olisi aloitettava uudenlainen sotilaallinen yhteistyö, vaativat maiden asevoimien komentajat. Ruotsin puolustusministeri Mikael Odenberg sanoo kannattavansa komentajien ajatusta.

Myös muut Pohjoismaat voisivat liittyä laajennettuun yhteistyöhön, sanovat komentajat. He jättävät selonteon yhteistyön laajentamisesta maidensa puolustusministeriöille.

Ruotsin ja Norjan asevoimien komentajat Håkan Syrén ja Sverre Diesen sanovat Dagens Nyheter -lehden artikkelissa, että näin maat voivat "vahvistaa yhteistä vaikutusvaltaansa koko eurooppalaisessa ja euroatlanttisessa yhteistyössä".

Puolustusministeri Odenberg sanoo komentajien suositusten olevan samansuuntaisia kuin hän on itse aiemmin esittänyt.

Odenbergin mukaan Ruotsi on jo käynyt "jatkuvasti syventyviä keskusteluja" Suomen kanssa näistä kysymyksistä.

Monikansallisen yhteistyön merkitys korostuu

Globaalit turvallisuuspoliittiset haasteet ja yhä kalliimmaksi käyvä teknologia korostavat komentajien mukaan monikansallisen yhteistyön merkitystä.

- Tämä koskee erityisesti pieniä ja keskisuuria maita. Niissä monikansallinen yhteistyö on nousemassa edellytykseksi sille, että puolustus voidaan pitää taloudellisessa ja operatiivisessa tasapainossa, arvioivat Syrén ja Diesen.

Ruotsin ja Norjan sotilasyhteistyön tiivistäminen ei sulje komentajien mukaan pois yhteistyötä muiden Pohjoismaiden kanssa.

- Olemme päinvastoin nähneet, että jo pelkästään norjalais-ruotsalaisesta yhteistyöstä keskustelemisesta on ollut katalysaattori, joka on lisännyt kiinnostusta yhteistyöhön muualla pohjolassa.

Mahdollisuudet yhteistyön vahvistamiseen ovat komentajien mukaan suuret jo vuoteen 2012 ulottuvalla perspektiivillä ja kasvavat siitä eteenpäin.

Yhteistyöaloiksi komentajat luettelevat muiden muassa koulutuksen, sotaharjoitukset, lentokuljetukset kansainvälisiin tehtäviin sekä kalustohankinnat.

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat