Mainos

Ruotsi ja Norja kumosivat lihakiellon

Yksityishenkilöt saavat viedä jälleen lihaa ja meijerituotteita Ruotsiin ja Norjaan.

Ruotsi ja Norja lievensivät suu- ja sorkkataudin vuoksi asetettuja tuontikieltoja. Ruotsin hallitus kumosi liha- ja meijerituotteiden tuontikiellon yksityishenkilöiltä, lukuunottamatta Hollannista, Britanniasta, Irlannista ja Ranskasta tulevia matkustajia. Päätös tuli voimaan heti.

Norjan hallitus päätti niin ikään tuontikiellon kumoamisesta yksityishenkilöiden osalta samoin poikkeuksin kuin Ruotsi. Norja päätti lisäksi sallia jälleen myös kaupallisen tuonnin EU- ja Efta-maiden alueelta. Kaupallinen tuonti on kuitenkin edelleen kiellettyä koko Britannian alueelta sekä osista Ranskaa, Irlantia, Pohjois-Irlantia ja Hollantia.

Yksityishenkilöiden osalta päätös tuli voimaan heti ja yritysten osalta perjantaina keskiyöllä. Päätöksen myötä muun muassa Suomen ja naapurimaiden välinen rajakauppa on taas mahdollista.

Ruotsin maatalousministeri Margareta Winberg perusteli päätöstä sillä, että suu- ja sorkkataudin leviämisvaara on vähentynyt kuluvan viikon aikana Euroopassa. Esimerkiksi epäilyt taudin leviämisestä Tanskaan ja Saksaan ovat osoittautuneet perusteettomiksi.

Britannia, Ranska, Irlanti ja Hollanti ovat ainoat EU-maat, joissa herkästi tarttuvaa karjatautia on tavattu. Winbergin mukaan myös Ranskaa ja Irlantia koskevat kiellot voidaan kumota lähiaikoina.

Hemilä tyytyväinen

Maatalousministeri Kalevi Hemilä on erittäin tyytyväinen Ruotsin ja Norjan päätöksiin kumota yksityishenkilöiden elintarvikkeiden tuontikieltonsa Suomen osalta. Hemilän mukaan Ruotsin ja Norjan taivuttelu oli kovan työn takana, mutta tuotti lopulta toivotun tuloksen.

Ministeri Hemilä sanoi Säätytalolla perjantaina pitämässään lehdistötilaisuudessa olevansa erityisen tyytyväinen myös siihen, että pohjoismaisella yhteistyöllä on edelleen merkitystä myös EU-aikana.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.