Mainos

Ruotsi ja Norja kansainväliseen valmiusprikaatiin

Norja ja Ruotsi allekirjoittivat tänään sopimuksen, jossa ne ilmaisevat valmiutensa liittyä kansainväliseen valmiusjoukkoprikaatiin. Aiemmin vastaavan asiakirjan on allekirjoittanut mm. Tanska. Suomi jää ainakin näillä näkymin prikaatista sivuun.

Sopimus allekirjoitettiin pohjoismaisten valmiusjoukkoharjoitusten yhteydessä, jotka ovat meneillään Pohjois-Norjassa. Osallistuvien neljän maan puolustusministerit vierailivat harjoitusalueella tänään.

Kansainvälinen valmiusjoukkoprikaati Shirbrig (Multinational United Nations Stand-by Forces High Readiness Brigade) on tarkoitus perustaa lähiaikoina. Kolmen pohjoismaan lisäksi siihen ovat lupautuneet mukaan myös Itävalta, Kanada ja Puola. Prikaatin tarkoituksena on tarjota miehiä YK:n normaaleihin rauhanturvaoperaatioihin lyhyellä eli noin 15-30 päivän varoitusajalla. Sen päämaja perustetaan Höveldeen Tanskaan.

Suomi ei puolustusministeri Anneli Tainan mukaan taloudellisista syistä halua lähteä mukaan Shirbrig-toimintaan. Suomalaiset varusmiehet voivat Tainan mukaan kyllä jatkossa lähteä ulkomaille Naton rauhankumppanuusharjoituksiin. Shirbrig-prikaatin sijaan Suomi on edelleen kiinnostunut pohjoismaisesta valmiusjoukkoyhteistyöstä. Sitä varten on perusteilla Nordcaps-järjestely (Nordic Coordinated Arrangement for Military Peace Support).

Yhteispohjoismainen valmiusjoukkoharjoitus Nordic Peace jatkuu toukokuun 30. päivään asti Barduforssin alapuolella Setermoenin alueella. Ruotsin, Suomen, Norjan ja Tanskan yhteinen harjoitus käydään Naton rauhankumppanuussopimuksen hengessä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.