Mainos

Ruotsi ja Hollanti tunnustivat Kosovon

Ruotsi on tunnustanut Kosovon itsenäisyyden. Pääministeri Fredrik Reinfeldt painotti kuitenkin, ettei päätös ollut täysin ongelmaton. Reinfeldt muistutti kysymyksen jakavan sekä YK:n turvallisuusneuvostoa että EU:ta.

Pian ilmoituksen jälkeen Serbia kutsui suurlähettiläänsä pois Tukholmasta. Serbia on tehnyt samoin myös muiden maiden suhteen, jotka ovat tunnustaneet Kosovon.

Serbian Ruotsin-lähettiläs Ninoslav Stojadinovic tapasi ulkoministeri Carl Bildtin iltapäivällä ja jätti hänelle voimakkaan vastalauseen Serbian hallitukselta. Hallitus on hänen mukaansa "erittäin pahoillaan ja vihainen" tunnustamisesta, joka sotii lukuisia kansainvälisiä sopimuksia vastaan.

Reinfeldt sanoi tunnustamispäätöksestä kertoessaan, että Kosovo on ainutlaatuinen tapaus ja kansainvälisoikeudellisesti harmaata aluetta. Päätös ei siksi ollut helppo.

- Me sanoimme kyllä itsenäisyydelle, mutta sen täytyy olla kansainvälisesti valvottu. Pitkä aika tulee kulumaan ennen kuin toimiva valtio on muodostettu, pääministeri sanoi.

Myös Hollanti ilmoitti tiistaina tunnustavansa Kosovon itsenäisyyden. Maa oli lykännyt päätöstään, koska hallitus halusi selvittää aikooko Kosovo kunnioittaa vähemmistöjen oikeuksia.

Suomi tunnustaa perjantaina Kosovon, joka julistautui itsenäiseksi Serbiasta 17. helmikuuta. Pohjoismaista itsenäisyyden olivat jo aiemmin tunnustaneet Tanska ja Norja.

(MTV3-STT-TT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.