Ruotsi: Ei vielä Emuun

Ruotsin sosiaalidemokraattinen hallitus katsoo, ettei Ruotsin tule liittyä Euroopan talous- ja rahaliitto Emun jäseneksi vuoden 1999 alusta.

Valtiopäivät tekee asiasta virallisen kielteisen päätöksen myöhemmin tänä vuonna. Ovi jätetään kuitenkin auki mahdollista myöhempää jäsenyyttä varten.

Ainoa syy, jonka valtiovarainministeri Erik Åsbrink antoi tänään sosiaalidemokraattien kielteiseen kantaan, on kansalaismielipide.

Kansa ei tue Ruotsin liittymistä Emun jäseneksi heti alusta alkaen, Åsbrink sanoi kerta toisensa jälkeen tiedotustilaisuudessa.

Maltillisen kokoomuspuolueen johtaja Carl Bildt ehdotti aiemmin tällä viikolla yllättäen kansanäänestystä Ruotsin Emu-jäsenyydestä. Åsbrink otti tänään selvästi etäisyyttä Bildtin ehdotukseen.

Meillä on toimiva parlamentaarinen demokratia ja kansanäänestyksiin on syytä turvautua vain poikkeustapauksissa, Åsbrink sanoi.
Kansanäänestyksen järjestäminen vuonna 1999 vain neljä kuukautta Emun käynnistymisen jälkeen olisi hänen mukaansa naurettavaa ja antaisi kummallisen kuvan Ruotsista muulle maailmalle.

Jos ruotsalaiset kuitenkin muuttavat mielensä ja haluavat mukaan Emuun, on heillä mahdollisuus ilmaista kantansa vaaleissa, ylimääräisissä vaaleissa tai mahdollisesti kansanäänestyksessä.

Åsbrink ei halunnut ryhtyä veikkailemaan sitä, kuinka kauan Ruotsin Emu-pohdintaan voi kulua. Hän antoi kuitenkin ymmärtää, että saattaa viedä aikaa, ennen kuin Ruotsin jäsenyys käy ajankohtaiseksi.

On väärin kuvitella, että Ruotsin mukaantulo on vain ajan kysymys, Åsbrink painotti.

Odotettu kanta

Sosiaalidemokraattien kielteinen Emu-kanta oli odotettu. Päätöstä edelsivät puoluehallituksen kesäkuinen sekä puoluekokouksen syyskuinen päätös. Ennen kuin sosiaalidemokraatit ottavat uudelleen kantaa asiaan, on uuden puoluekokouksen hyväksyttävä näkemys, valtiovarainministeri selvensi.

Vaikka kanta olikin odotettu, EU-asiantuntijat yllättyivät kuitenkin niistä suhteellisen positiivisista sanamuodoista, joilla Emu-jäsenyyden etuja kuvailtiin hallituksen valtiopäiville antamassa esityksessä. Aiemmin sosiaalidemokraattien johto on käsitellyt Emua huomattavasti kielteisemmin sanankääntein.

Ruotsi odottaa nyt, että muut EU:n jäsenet kunnioittavat ja ymmärtävät Ruotsin kantaa samoin kuin Ruotsi kunnioittaa muiden valintoja, Åsbrink sanoi. Päätös Emusta tehdään valtiovarainministerin mukaan Ruotsissa, eikä se ole lähde esimerkiksi brittiläisten tai suomalaisten intresseistä.

Ruotsin hallitus on ottanut lähtökohdaksi sen, että Emu-hanke käynnistyy aikataulun mukaisesti vuoden 1999 alusta. Se toivoo ja uskoo, että talousliitosta tulee menestyksellinen. Hallitus on viime vuosina saneerannut kovalla kädellä maan taloutta. Tavoitteena on ollut mm. se, että Ruotsi täyttäisi Emun liittymisehdot.

Ruotsi on pääosin saavuttanut tavoitteet. Hallitus korostaa kuitenkin, että sama talouspolitiikka jatkuu vaikka Ruotsi jääkin Emun ulkopuolelle.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat