Mainos

Ruotsi ei panosta kaasuverkostoon

Ruotsi panostaa lähivuosina yhdeksän miljardia kruunua energiatutkimukseen ja suljettavien ydinvoimaloiden sähkön korvaamiseen. Edessä on mm. jättipanostus kaukolämmitykseen, jossa energialähteenä on biopolttoaine. Suomalaisia kiinnostavaan kaasuverkostoon ei panosteta - ainakaan vielä.

Pattitilanne maakaasusta Ruotsin energialähteenä jatkuu edelleen. Kaasu on jo käytössä Etelä- ja Länsi-Ruotsissa, mutta kysynnän kannalta ratkaiseva alue - Keski-Ruotsi ja Suur-Tukholma - ovat edelleen ilman maakaasuverkostoa.

Tänään Ruotsin energiaministeri esitteli, miten maan energiahuolto hoidetaan sen jälkeen kun Barsebäckin ydinvoimala on suljettu. Uuden lain nojalla ensimmäinen reaktori otetaan pois käytöstä ennen ensi vuoden heinäkuuta - ja toinen viimeistään kolme vuotta myöhemmin. Syntynyt energiavaje on kahdeksan terrawattituntia.

Ruotsin koko energiatuotannosta on maakaasua vain kaksi prosenttia, eikä maakaasu ei sytytä energiaministeriä - ainakaan vielä. EU:ssa ollaan korvaamassa pahiten saastuttavia hiilivoimaloita mm. maakaasuvoimaloilla, ja siksi EU:n määrärahoilla tutkitaankin parhaillaan, voitaisiinko kaasuputki vetää Venäjältä Suomen ja Ruotsin läpi Eurooppaan.

Ratkaisut eivät kuitenkaan synny nopeasti johtuen mm. suurista investoinneista. Ruotsi asettuu tässä tilanteessa odottavalle kannalle.
(MTV3)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.