Ruotsi ei ota kantaa Itämeren kaasuputkeen

Ruotsin ympäristöministeri toppuuttelee oppositiopuolueiden intoa pysäyttää venäläis-saksalaisen kaasuputken rakentaminen ennenkuin se on tehnyt ympäristöselvityksensä.

Ruotsin hallitus ei aio vielä ottaa kantaa Itämeren kaasuputkeen, ympäristöministeri Andreas Carlgren kertoo. Ruotsin oppositiopuolueet vaativat tänään valtiopäiväkeskustelussa, että Ruotsi ottaisi kantaa ja estäisi Itämeren pohjaan suunnitellun 1200 kilometrin mittaisen kaasuputken rakentamisen.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Lars Ohly sanoi, että kaasuputken rakentamispäätös ei ole juridiikkaa vaan politiikkaa ja siksi hallituksen tulisi toimia. Sosiaalidemokraattien edustaja Anders Yngman vaati ympäristöministeriä toimimaan yhdessä muiden Itämeren maiden kanssa ja selvittämään vaihtoehtoa, jossa kaasuputki vedettäisiin maata pitkin.

Ympäristöministeri toppuutteli oppositiopuolueiden intoa pysäyttää venäläis-saksalaisen kaasuputken rakentaminen ennenkuin se on tehnyt ympäristöselvityksensä.

-Hallitus ei ole uskottava, jos se ottaa poliittisesti kantaa ennenkuin ympäristöselvitys on tehty ja tuomitsee hankkeen etukäteen. Se johtaisi vain monimutkaisiin kansainvälisoikeudellisiin kiistoihin, Carlgren sanoi Ruotsin valtiopäivillä.

Nord Stream haki Ruotsilta lupaa kaasuputkelleen

Itämeren kaasuputkea suunnitteleva Nord Stream on jättänyt lupahakemuksensa Ruotsin viranomaisille. Yhtiö pyytää Ruotsilta lupaa putken linjaamiseen sen talousvyöhykkeen kautta.

Nord Streamin mukaan reitillä ei ole kemiallisten aseiden upotusalueita, joihin liittyvillä riskeillä hankkeen vastustajat ovat perustelleet kantaansa. Putki ei myöskään kulkisi Gotlannin eteläpuolella olevien luonnonsuojelualueiden halki.

Hakemuksen liitteenä oli Ruotsia koskeva ympäristöselvitys. Koko reittiä koskevan ympäristövaikutusten arvioinnin on määrä valmistua huhtikuussa. Selvitystä tehdään parhaillaan myös Suomen merialueella.

1200 kilometrin putki vaatii lupapäätöksiä Ruotsin ja Suomen lisäksi Venäjältä, Tanskalta ja Saksalta. Nord Streamin osakkaat ovat venäläinen Gazprom, saksalaiset E.ON ja BASF sekä hollantilainen Gasunie.

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat