Ruotsi ei muuta yli 70-vuotiaiden ohjeistuksia, kansanterveyslaitoksen johtaja antoi sen sijaan aktiviteettivinkkejä

8:46
Kuinka pitkään Suomi–Ruotsi-raja voi pysyä kiinni? Kirjeenvaihtajamme kertoi tuoreimmat tiedot länsinaapurista.

Ruotsissa ei muuteta yli 70-vuotiaita koskevia ohjeistuksia, kertovat ruotsalaismediat.

Ruotsin odotettiin tekevän tiistaina uusia koronalinjauksia vanhusten osalta

Ruotsin kansanterveyslaitoksen mukaan 70-vuotta täyttäneet ovat edelleen suurin yksittäinen riskiryhmä ja heitä pitää suojella, Dagens Nyheter -lehti kertoo. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sosiaalisia kontakteja voisi ylläpitää ulkoilmassa.

Kansanterveyslaitoksen johtaja Johan Carlson sanoi lehden mukaan tiedotustilaisuudessa, että 70 vuotta täyttäneet voivat olla sosiaalisessa kontaktissa lasten ja lastenlasten kanssa, jos tämä tapahtuu ulkosalla ja selkeän etäisyyden päästä.

Samaisessa tiedotustilaisuudessa puhui myös sosiaaliministeri Lena Hallengren.

– Me emme näe mitään syytä muuttaa 70-vuotiaiden ja sitä vanhempien ohjeistuksia. Jos pitäydymme näissä, saamme parhaan hyödyn, Carlson sanoi Dagens Nyheterin mukaan.

Carlsonin mukaan yli 70-vuotiaita voidaan tavata vaikkapa puiston penkillä, vaihtoehtoisesti voidaan vaikkapa järjestää piknik tai pelata krokettia. Turvaväleistä tulee hänen mukaansa kuitenkin pitää kiinni.

Ikäihmisten ohjeistusten ikärajaa harkittiin nostettavan

Iltapäivälehti Aftonbladetin mukaan Ruotsissa oli harkittu myös sitä, että ikääntyneempiä kansanryhmiä koskevien ohjeistusten ikärajaa olisi päivitetty.

Ikärajan on kritisoitu olevan liian alhainen ja kansanterveyslaitos on harkinnut, että ohjeistuksista tehtäisiin sallivampia niin sanottujen nuorempien vanhusten eli esimerkiksi itsensä terveeksi kokevien yli 70-vuotiaiden osalta.

Carlsonin mukaan ikärajan nostaminen 75 vuoteen ei ollut kuitenkaan mahdollista, koska siitä olisi voinut koitua ihmisille aiempaa korkeammat riskit, Aftonbladet kertoo.

Ruotsissa on raportoitu 96 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta vuorokauden aikana. Yhteensä maassa on kuollut viruksen seurauksena jo 4 125 ihmistä.

Koronavirustartuntoja on raportoitu maassa liki 35 000 ja tehohoidossa on ollut tai on parhaillaan liki 2 000 ihmistä.

Koronatartuntoja seuraavan Worldometer-tarkkailusivuston mukaan Ruotsissa on väkilukuun suhteutettuna 3 412 tartuntaa miljoonaa asukasta kohden. Koronakuolemia sen sijaan on miljoonaa asukasta kohden 409. Suomessa vastaavat suhdeluvut olivat tiistaina 1 196 ja 56.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja