Ruotsi aloittaa Wikileaks-esitutkinnan

Ruotsissa syyttäjäviranomainen päätti tänään aloittaa esitutkinnan Wikileaksin perustajaan Julian Assangeen kohdistuvasta ahdisteluepäilystä. Syyttäjä Eva Finne on myös antanut tehtäväksi kuulustella Assangea.

Assange joutui viikonvaihteessa Ruotsissa epäillyksi raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta, jotka perustuivat kahden naisen viime perjantaina tekemiin ilmoituksiin. Syyttäjä antoi Assangesta raiskausepäilyn nojalla pidätysmääräyksen, joka peruttiin kuitenkin jo lauantaina. Assange on itse kiistänyt rikosepäilyt.

Esitutkinta liittyy vain seksuaaliseen ahdisteluun liittyvään ilmoitukseen, jota tutkitaan nyt kuitenkin ahdisteluna. Toista ilmoitusta ei Finnen mukaan tutkita, sillä kuulustelujen sisältö ei tue epäilyä, että tapaukseen liittyisi rikosta.

Naisten asianajaja Claes Borgström aikoo valittaa syyttäjän päätöksestä. Hän kritisoi päätöstä jättää toinen ilmoitus tutkimatta, ja sitä että toisessa tapauksessa Assangea epäillään seksuaalisen ahdistelun sijaan vain ahdistelusta.

Ahdistelusta seuraa tavallisimmin sakkoja. Enimmäisrangaistus on vuosi vankeutta.

(MTV3 - STT - TT)

Lue myös:

    Uusimmat