Mainos

Ruotsi aikoo kiristää maahanmuuttopolitiikkaa

Avoimesta maahanmuuttopolitiikastaan tunnettu Ruotsi aikoo tiukentaa otteitaan huomattavasti.

Pääministeri Fredrik Reinfeldtin hallitus esittää, että maahanmuuttajan pitäisi ensin hankkia työpaikka ja asunto, ja vasta tämän jälkeen hän saisi tuoda perheenjäseniään Ruotsiin. Perheenjäsenillä tarkoitetaan niin puolisoa, lapsia kuin muitakin sukulaisia.

Hallituksen mukaan näin parannettaisiin tulijoiden integroitumista ja kohennettaisiin heidän työllisyyttään.

Reinfeldt ja siirtolaisministeri Tobias Billström esittelivät ajatustaan tänään Tukholmassa. Heidän mukaansa hallitus aikoo nimittää selvitysmiehen valmistelemaan asiaa koskevaa lakiesitystä. Selvitysmiehen raportin olisi määrä valmistua lokakuun alkuun mennessä.

Lakimuutos ei koskisi pakolaisia eikä alaikäisiä

Uudet vaatimukset eivät tiettävästi koskisi kaikkia maahantulijoita. Lain ulkopuolelle jäisivät muun muassa YK:n sopimusten nojalla saapuvat pakolaiset, alaikäiset ja yli neljä vuotta maassa asuneet.

Hallituksen mukaan se haluaa myös rohkaista tulijoita asuttamaan maata entistä tasaisemmin. Nykyisin maahanmuuttajat keskittyvät muutamiin suuriin asutuskeskuksiin kuten Södertäljeen, minkä vuoksi näillä paikkakunnilla on ylitarjontaa työvoimasta ja pulaa asunnoista. Se puolestaan on lisännyt harmaata taloutta ja muita väärinkäytöksiä.

Monet kansalaisjärjestöt ovat jo ehättäneet moittimaan hallituksen aietta. Sen pelätään hajottavan perheitä ja polkevan lasten oikeuksia.

(MTV3-STT-TT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.