Mainos

Ruotsalaisydinvoimalan turvajärjestelyille moitteita

Ruotsin ydinvoimaviranomaiset ovat löytäneet vakavia puutteita Ahvenanmeren rannalla sijaitsevan Forsmarkin ydinvoimalan turvajärjestelyistä. Turvallisuutta on pikaisesti parannettava, muuten kahden reaktorin voimalaa uhkaa sulkeminen.

Ongelmat eivät koske voimalan varsinaista toimintaa, vaan suojautumista ulkopuolisia tunkeilijoita ja sabotaasia vastaan. Voimalan on esitettävä lokakuun alkuun mennessä suunnitelma turvatoimien parantamiseksi. Alustaviin toimiin on ryhdyttävä välittömästi.

Ydinvoimaviranomaiset arvostelevat kovin sanoin sekä voimalan vartiointihenkilökuntaa että teknistä valvontalaitteistoa. Lisäksi voimalan katsotaan salailleen ongelmia viranomaisille aiemmin toimitetuissa raporteissa. Vartioinnin osalta suuria puutteita löytyi koulutuksesta, harjoituksista ja johtamisesta sekä valvontalaitteiston luotettavuudesta. Henkilökunnalla ei ole edellytyksiä suoriutua velvoitteistaan ja vartiointijärjestelmä ei toimi, toteavat viranomaiset.

Forsmarkin voimalan osakseen saama arvostelu todennäköisesti vilkastuttaa uudelleen keskustelua ydinvoiman tulevaisuudesta Ruotsissa. Yksi maan kahdestatoista reaktorista on jo suljettu Barsebäckissä, ja nyt ydinvoiman vastustajilla on tarjota uusia perusteita hankkeelleen ydinvoimasta luopumisesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.