Mainos

Ruotsalaistutkimus: Naisia sorretaan työhönotossa

Ruotsalaistutkimuksen mukaan työnantajat ottavat yhteyttä työtä hakeviin miehiin selvästi useammin kuin naisiin.

Naisilla on selvästi miehiä huonommat mahdollisuudet päästä edes työhaastatteluun, kun työnantajat palkkaavat uusia työntekijöitä, sanotaan laajassa ruotsalaistutkimuksessa. Naisilla on itse asiassa suuremmat mahdollisuudet saada hakemansa työpaikka, jos he eivät paljasta henkilöyttään.

- Tutkimuksemme on tähän asti selkein osoitus siitä, että työnantajat tietoisesti seulovat naisia pois työntekijöitä palkatessaan, sanoo tutkimuksen tehnyt Jonas Lagerström Upsala Nya Tidning -lehden haastattelussa.

Tutkimus perustuu tietoihin, jotka noin 8000 miehen ja naisen joukko oli antanut etsiessään työtä Ruotsin työmarkkinahallituksen Sökandenbanken-tietokannan kautta. Hakijoista oli runsaat 900 jättänyt ilmoittamatta nimensä tai sukupuolensa tai molemmat.

Tutkimuksen mukaan työnantajat olivat ottaneet yhteyttä työtä hakeviin miehiin selvästi useammin naisiin. Vain pieni osa erosta selittyi sillä, että miehillä oli keskimäärin paremmat ansioluettelot kuin naisilla.

- Silloinkin kun naisilla oli täsmälleen samanlaiset edellytykset esimerkiksi koulutuksen ja työkokemuksen osalta kuin miehillä, oli miehillä parikymmentä prosenttia suuremmat mahdollisuudet saada yhteydenotto työnantajalta kuin naisilla, Lagerström sanoi.

Tällaista eroa ei ollut niissä tapauksissa, joissa hakijat eivät olleet kertoneet nimeään tai sukupuoltaan.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.