Mainos

Ruotsalaistutkimus kumoaa sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteyden

"Tutkimustulos on toistaiseksi luotettavinta tietoa tästä yhteydestä", sanoo THL:n asiantuntija.

Narkolepsia on lisääntynyt yhtä paljon Pandemrix-rokotetuilla ja rokottamattomilla, kertoo Ruotsin lääkeviraston alustava tutkimus.

Tukholman läänin alueella on sikainfluenssapandemian aikana todettu lapsilla kuusi narkolepsiatapausta, kun aikaisempina vuosina tapauksia ei ollut edes joka vuosi. Kuudesta sairastuneesta lapsesta neljä on saanut Pandemrix-rokotteen, kaksi ei ole saanut rokotetta. Tukholman läänissä 65 prosenttia alle 18-vuotiaista on saanut Pandemrix-rokotteen.

Pandemian aikana Tukholman läänin yli 18-vuotiaista kymmenen on sairastunut narkolepsiaan. Viisi sairastuneista on rokottamattomia, viisi on saanut sikainfluenssarokotteen. Alueen aikuisista puolet on rokotettu.

"Toistaiseksi luotettavinta tietoa"

Tukholman läänissä rokotetut on koottu rekisteriin, jossa on 1,1 miljoonaa ihmistä. Kyseessä on Ruotsissa ja ilmeisesti maailmassa ensimmäinen väestötason tietoon perustuva tutkimus.

- Tukholmassa on erittäin hyvä rekisterijärjestelmä, siksi he ovat päässeet tutkimuksissa näin pitkälle, kertoo tilastotutkija Jukka Jokinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

- Tutkimustulos on toistaiseksi luotettavinta tietoa tästä yhteydestä, mutta se ei missään tapauksessa vielä riitä. Lisää huolellista epidemiologista tutkimusta tarvitaan, Jokinen sanoo.

Suomessa väestötason tutkimuksissa ei olla vielä yhtä pitkällä.

- Kuumeisesti lupia väsätään ja pyritään keräämään tieto, että voitaisiin väestötasolla katsoa tätä asiaa.

Illan 45 minuuttia -ohjelma käsittelee narkolepsiatilannetta Suomessa ja Ruotsissa.

Katso Marja Juonalan juttu

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.