Ruotsalaistutkijat: Yötyö lisää rintasyövän ja diabeteksen vaaraa

Yötyön vaarat ovat suuremmat kuin mitä tähän asti on tiedetty, sanovat ruotsalaistutkijat Dagens Nyheter -lehdessä. Yöllä työskentelevillä on muita suurempi vaara sairastua vakaviin sairauksiin kuten rintasyöpään ja diabetekseen. Kansanterveystieteen professori Anders Knutsson Sundsvallin Mitthögskolanista kertoo monista Yhdysvalloissa tehdyistä tutkimuksista ja yhdestä tanskalaistutkimuksesta, jotka osoittavat yhteyden yötyön ja rintasyövän välillä.

Yhdysvalloissa tutkittiin 78 562 sairaanhoitajaa, ja rintasyövän vaaran todettiin nousseen kahdeksan prosenttia enintään 29 vuotta vuorotyötä tehneillä. Yli 30 vuotta vuorotyötä tehneillä vaara sairastua oli noussut 36 prosenttia. Sama tutkimus kertoi, että myös vaara saada paksusuolensyöpä on kohonnut yötyötä tekevillä.

Tanskalaistutkimus antaa vielä hälyttävämpiä tuloksia: 30-54-vuotiailla naisilla on 50 prosenttia suurempi vaara sairastua rintasyöpään kuin muilla naisilla, jos ovat työskennelleet öisin enemmän kuin puoli vuotta. Kasvanut sairastumisvaara voi johtua veren melatoniinipitoisuudesta. Eläimillä melatoniinin on todettu estävän syöpäsolujen kasvua, ja samoin oletetaan olevan ihmisillä. Melatoniini määrä on korkeimmillaan yöllä, mutta se vähenee, jos oleskelee valossa. Siten yöllä työskentelevien vähentynyt melatoniinimäärä voi johtaa huonompaan puolustautumiseen syöpää vastaan. Valon lisääminen yötyön aikana virkeänä pitämiseksi ei Knutssonin mielestä olekaan hyvä ajatus. Sen sijasta pitäisi työskennellä niin hämärässä kuin mahdollista.

- Meidän pitää keskustella siitä, kuinka suojelemme itseämme, Knutsson sanoo.

Rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt ovat niin ikään yleisempiä yötyötä tekevillä kuin muilla, kertoo aihetta tutkinut työterveyslääkäri Berndt Karlsson Uumajasta.

- Elimistömme käyttää ruokaa eri tavoin riippuen siitä, milloin syömme, hän selvittää.

Yöllä syötäessä veren sokeripitoisuus nousee enemmän kuin päivällä syötäessä. Kun syö myöhään illalla, on ns. hyvän kolesterolin määrä pienempi veressä. Yötyötä tekevät lihovat siten muita helpommin. Se puolestaan voi johtaa sairauksiin kuten esimerkiksi diabetekseen. Tutkijat osallistuvat marraskuussa Brasiliassa pidettävään konferenssiin, jossa käsitellään vuorotyötä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat